Departamentul de Control din Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) a amendat cu 14,2 milioane de lei (3,2 milioane de euro) mai multe companii din piaţa locală de energie electrică şi gaze, în primele nouă luni ale acestui an. Amenzile au fost acordate în urma a 1.060 de acţiuni de control inopinate la sediul firmelor, care s-au transformat în 585 de procese verbale de sancţiune contravenţională, din care au rezultat 602 amenzi, potrivit datelor furnizate de ANRE pentru Capital.

Deşi acţiunile de control au fost împărţite echilibrat în domeniile pieţei de energie, 470 pe energie electrică, 470 pe gaze, 120 pe eficienţă energetică, de departe, cele mai multe nereguli au fost găsite la furnizorii de energie electrică. Companiile din domeniu au primit 469 de amenzi contravenţionale, faţă de doar 114 amenzi în domeniul gazelor naturale şi doar 19 la eficienţă energetică (aici au mai fost şi 408 sancţiuni cu avertisment). În bani, amenzile încasate de furnizorii de energie electrică au fost în cuantum de 10,2 milioane de lei, furnizorii de gaze au primit amenzi de 3,9 milioane de lei, iar pe eficienţă energetică s-au dat amenzi de 70.000 de lei.

Deşi le-am cerut expres reprezentanţilor ANRE numele firmelor în culpă, aceştia ne-au precizat că nu le pot oferi, pentru că unele dintre ele sunt cotate la bursă, deci ar putea afecta valoarea de piaţă a lor.

Funizorilor tratează cu dispreț solicitările clienților

Cele mai mari amenzi s-au ridicat la 500.000 de lei și au fost aplicate firmelor din sectorul energiei electrice. 

„Amenzile maxime au fost acordate marilor furnizori de energie electrică pentru nerespectarea prevederilor Standardului de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice aprobat prin Ordinul nr.118/2015, mai precis nerespectarea termenului de răspuns la sesizări“, spun reprezentanţii ANRE. Cu alte cuvinte, marii furnizori, cum sunt, spre exemplu, Enel, CEZ, E.ON sau Electrica, nu s-au sinchisit să răspundă la petiţiile clienţilor în termenul prevăzut de lege.

Cât priveşte sectorul gazelor naturale, şi aici s-a aplicat, în mai multe rânduri, maximul de amendă prevăzut de lege (500.000 de lei) pentru sancţiunea de neconstituire a stocului minim obligatoriu de gaze. „Menţionăm că aceste valori maxime sunt stabilite Legea nr. 123/2012, la capitolul infracţiuni şi contravenţii“, mai spun reprezentanţii Autorităţii.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor. Printre altele, ANRE fixează preţurile pe piaţa de energie electrică şi gaze a consumatorilor casnici din România. Când şi aceste pieţe vor fi liberalizate, precum în cazul consumatorilor industriali, adică cel mai probabil din 2018, rolul ANRE va fi mult diminuat.