“Vrem să lăsăm aceste divergenţe cu statul român în urmă. Vrem să investim semnificativ în România în continuare. Vrem să lăsăm în urmă orice divergenţe şi suntem bucuroşi că acest lucru s-a rezolvat”, a declarat Stassis, precizând că grupul a făcut deja un provizion în acest sens.

“Am iniţiat deja procesul (de plată a sumei către statul român – n.r.), care este unul birocratic. Este vorba despre anumite proceduri pe care trebuie să le urmăm”, a spus directorul Enel.

La jumătatea lunii februarie, Curtea de Arbitraj a decis ca Enel să achite 401 mil. euro pentru pachetul minoritar al Electrica Muntenia Sud, o sumă cu 150 de milioane de euro mai mare decât prețul oferit de italieni în negocierile purtate cu oficialii statului român.

La acea dată, reprezentanții grupului italian s-au limitat în a oferi declarații amănunțite, precizând că rezultatul acestui arbitraj este în linie cu aşteptările companiei."Enel confirmă că a primit din partea Camerei de Comerţ Internaţionale de la Paris decizia arbitrajului legat de participaţiile deţinute în sectorul electricităţii din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curţii şi compania analizează în prezent detaliile acestei hotărâri", au declarat în urmă cu o lună oficialii Enel, într-un comunicat remis presei.

Capital.ro scria în vara anului trecut că în 2013, statul a pierdut ambele procese care vizau contractele de privatizare pentru filialele Electrica Banat şi Dobrogea, acestea fiind primele două din cele cinci filialele care au fost privatizate. În acest caz, statul cerea despăgubiri de aproape 40 de milioane de euro. Un alt proces pierdut a fost cel cu nemţii de la E.ON, unde statul pretindea despăgubiri de circa 50 de milioane de euro, pe acelaşi considerent – neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractele de privatizare. Și aici, decizia Curţii a fost în favoarea investitorului, statul fiind bun de plată. Mai exact, a fost nevoit să acopere cheltuielile de judecată ale nemţilor. În cazul celei de-a cincea filială Electrica privatizată, şi anume Oltenia, care a fost cumpărată de cehii de la CEZ, arbitrii de la Paris au dat o decizie favorabilă statului, însă despăgubirile acceptate au fost de doar 5,7 milioane de euro, faţă de peste 80 de milioane de euro cât ceruse statul român.

Grupul de utilităţi Enel a planificat investiţii în România de 329 milioane de euro până la sfârşitul ciclului actual de reglementare, în 2018, din care 151 milioane de euro în 2017 şi 178 milioane de euro în 2018, a mai anunţat astăzi Georgios Stassis, Country Manager Enel în România.

Prezentă pe piaţa din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, cel mai mare investitor privat în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei si furnizării de electricitate, dar si al producţiei de energie electrică din surse regenerabile. Enel are peste 3.100 de angajaţi în România şi oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienţi din trei zone importante ale tării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie. Enel continuă dezvoltarea unui program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, a siguranţei şi performanţei reţelelor şi implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.