„S-au adunat la CEDO procese de ordinul miilor. Curtea Europeană le-a suspendat, a pronunţat decizia opririi şi noi trebuie să le dăm despăgubiri şi lor. Dacă mai sunt încă în penitenciar, unii primesc aceste şase zile la 30 de zile. Poate că alţii au executat integral pedeapsa, au plecat acasă, dar au proces pe rol şi spuneam că lor n-ai cum să le mai dai şase zile că sunt acasă, liberi. Şi atunci le dai despăgubiri în echivalent bănesc”, a precizat Tudorel Toader, întrebat de jurnalişti dacă ministerul îşi permite să plătească despăgubiri deţinuţilor eliberaţi până la intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu. 

El a dat exemplul Ungariei şi Italiei, care au stabilit despăgubiri de 5, respectiv, 8 euro pe zi pentru detenţie necorespunzătoare, precizând că „probabil tot în zona aceasta vom fi şi noi”. 

„Cuantumul nu îl stabilesc eu. Eu pot să vă dau două repere – (…) Ungaria a stabilit 5 euro pe zi de detenţie necorespunzătoare, Italia a stabilit 8 euro pe zi de detenţie necorespunzătoare şi Curtea Europeană a considerat că sunt despăgubiri echitabile şi unele, şi altele. Probabil tot în zona aceasta vom fi şi noi, evident în zona pe care o va decide Guvernul ca proiect de lege, Parlamentul ca decident. Există o decizie a CE care spune că statul nu se poate prevala de lipsa fondurilor pentru a justifica neplata obligaţiilor stabilite printr-o hotărâre judecătorească. Prin urmare, statul trebuie să-şi îndeplinească această obligaţie. Dacă suma totală va fi prea mare, statul are posibilitatea să eşaloneze plata despăgubirilor”, a spus Toader.

Ieri au ieșit din penitenciare 529 de deţinuţi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat vineri că, în urma intrării în vigoare a Legii recursului compensatoriu, până joi la miezul nopţii, au ieşit din penitenciar 529 de deţinuţi, iar 3.349 au dobândit vocaţie pentru liberare condiţionată. 

„În cursul zilei de ieri, (…) în baza acestei legi, adăugarea acelor şase zile (…) considerate ca fiind executate, au ieşit din penitenciar 529 de deţinuţi. Este mult şi pentru orice aşteptare a mea. Nu credeam că impactul este, va fi atât de mare, dar, sigur, este efectul legii”, a declarat Toader, la conferinţa „Protecţia drepturilor deţinuţilor şi condiţiile de detenţie din România”. 

 

El a precizat că informaţia i-a fost transmisă de directorul ANP, Marian Dobrică. 

Tudorel Toader a adăugat că, tot în cursul zilei de joi, 3.349 de deţinuţi au dobândit vocaţie pentru liberare condiţionată. 

„Tot prin adăugarea celor şase zile, în cursul zilei de ieri, au dobândit vocaţie la liberarea condiţionată 3.349 de deţinuţi. Deci, li s-a împlinit fracţia prin ce au executat efectiv şi prin ce se consideră efectiv executat de lege prin adăugarea celor şase zile la fiecare 30 de zile executate. Nici la aceşti 3.349 nu intră cei care oricum ar fi dobândit vocaţie la liberarea condiţionată, ceea ce înseamnă că, pe termen foarte scurt, probabil, comisiile vor fi destul de solicitate, pentru că nu-mi închipui ca vreun deţinut să dobândească această vocaţie şi să nu-şi exercite acest drept, să nu încerce această aşteptare, speranţă legitimă pe care o are”, a declarat ministrul Justiţiei, citat de Agerpres.