Femeile divorțate pot păstra numele de familiei al fostului soț. Există totuşi o condiţie

Femeile divorțate pot păstra numele de familiei al fostului soț! Desfacerea unei căsnicii este mereu un proces complicat. De la durerea emoțională la ajustarea la o viață complet nouă și la divizarea bunurilor acumulate în timpul căsătoriei, acest parcurs este presărat cu obstacole.

Multe femei se confruntă cu o dilemă suplimentară: păstrarea sau schimbarea numelui de familie? Această decizie poate fi influențată de mai mulți factori, inclusiv dorința de a avea același nume cu copiii lor sau considerații legate de carieră.

Consimțământul soțului nu este obligatoriu. Instanța de judecată poate decide, în anumite circumstanțe temeinice, să vă permiteți să păstrați numele de familie, fără a primi acordul prealabil al fostului soț. Conform Art. 384 din Codul Civil, divorţul este considerat pronunţat împotriva soţului din a cărui culpă exclusivă s-a desfăcut căsătoria.

Soţul împotriva căruia a fost pronunţat divorţul pierde drepturile pe care legea sau convenţiile încheiate anterior cu terţii le atribuie acestuia. Aceste drepturi nu sunt pierdute în cazul culpei comune sau al divorţului prin acordul soţilor.

Desfacerea căsătoriei se pronunţă fără a se face menţiune despre culpa soţilor. Divorţul poate avea loc:

  • prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;
  • atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
  • la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;
  • la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
divorț
Care sunt regulile privind numele după divorţ? / SURSA FOTO: Dreamstime

Ce prevede Codul Civil? În ce caz eşti obligat să revii la numele de dinainte de căsătorie?

Reglementările referitoare la menținerea numelui de familie al fostului soț sunt incluse și în Codul Civil. Acest lucru poate fi realizat fie printr-un acord între cei doi foști soți, fie prin aprobarea instanței de judecată.

Atenţie! Dacă nu există un acord şi nici instanţa nu a decis în favoarea păstrării numelui, există obligaţia revenirii la numele de dinaintea căsătorie.

Art. 383 Cod Civil – Numele de familie după căsătorie (numele după divorț)

(1) La desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei. Instanţa ia act de această înţelegere prin hotărârea de divorţ.

(2) Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soţi sau de interesul superior al copilului, instanţa poate să încuviinţeze ca soţii să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înţelegeri între ei.

(3) Dacă nu a intervenit o înţelegere sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi poartă numele dinaintea căsătoriei.