Țara care impune schimbarea numelui. Studiul arată că legea din Japonia care obligă cuplurile căsătorite să aibă același nume de familie provoacă haos în rândul cercetătorilor, scrie Nature.

Singura țară care impune schimbarea numelui după căsătorie

Sondajul a constatat că legea privind schimbarea numelui a creat confuzie cercetătorilor atunci când obțineau brevete, calificări academice și solicitau granturi de cercetare. De asemenea, a cauzat probleme atunci când călătoreau în străinătate și participau la conferințe academice. Rezultatele sondajului au fost prezentate într-o conferință de presă pe 16 iunie.

„Datele arată clar că schimbarea numelui de familie poate cauza dezavantaje semnificative”, spune Misa Shimuta, cercetător în neuroștiințe la Facultatea de Medicină a Universității Jikei din Tokyo, implicată în sondaj.

95% dintre femeile căsătorite își schimbă legal numele în cel al soțului

Țara care impune schimbarea numelui. La începutul acestui an, principalul partid de opoziție din Japonia a înaintat un proiect de lege care propunea ca toate cuplurile căsătorite să își păstreze propriile nume de familie după căsătorie.

O propunere de modificare a legii, care este în vigoare de mai bine de un secol, a fost dezbătută în Dieta Națională – organul legislativ al Japoniei – luna trecută, dar decizia a fost amânată. În practică, regula actuală afectează în principal femeile – 95% dintre femeile căsătorite din Japonia își schimbă legal numele în cel al soțului lor.

Sondaj în rândul cercetătorilor

Ca răspuns la propunerea de modificare a legii și la alte eforturi de lobby, Comitetul Asociației de Legătură Intersocietală din Japonia pentru Promovarea Participării Egale a Bărbaților și a Femeilor în Știință și Inginerie, o asociație care reprezintă aproximativ 100 de societăți academice, a chestionat cadre universitare. A încercat să înțeleagă cum îi afectează legea actuală, spune Noriko Sato, cercetător la Universitatea Kyushu din Fukuoka, care a condus sondajul.

Echipa a colectat răspunsuri de la 7.582 de cadre universitare, dintre care aproximativ o treime erau femei. Puțin peste 5% dintre cei 3.810 bărbați căsătoriți care au răspuns și-au schimbat numele după căsătorie. Peste 90% dintre cele 1.506 femei căsătorite și-au schimbat numele. Dintre cele care și-au schimbat numele, peste 70% au continuat să-și folosească numele de fată la locul de muncă, o practică care a devenit din ce în ce mai populară.

Experiență personală

Kyoko Ohno-Matsui, medic oftalmolog la Institutul de Științe din Tokyo, s-a născut cu numele de Matsui, s-a căsătorit cu Ohno și folosește acest nume dublu în viața profesională.

„Nu am vrut să-mi schimb numele de familie”, spune ea.

La conferințele din Japonia și când scrie articole în reviste japoneze, își folosește numele legal, Ohno. Când participă la conferințe în străinătate, unde este cunoscută sub numele de Ohno-Matsui, are probleme cu cazarea la hoteluri, deoarece datele pașaportului său nu corespund cu cele furnizate de organizatorii conferinței.