Acesta a vorbit, alături de şeful Guvernului, Mihai Tudose, în deschiderea forumului ‘Trade Winds’, care aduce în România cea mai importantă misiune comercială din SUA.

‘Nu avem un aliat şi un prieten mai bun decât România în această parte a lumii’, a afirmat diplomatul şi a detaliat câteva dintre domeniile în care cele două ţări colaborează.

‘Colaborăm foarte bine pentru a aduce pacea şi securitatea în această regiune, în comunitatea transatlantică, luptăm împreună pe câmpuri de luptă departe de România. Alături de colaborarea în domeniul militar, ducem o luptă foarte susţinută împotriva corupţiei, împotriva terorismului, crimei organizate, traficului de persoane şi în domeniul intelligence’, a subliniat Klemm.

El a spus că una dintre priorităţile mandatului său la Bucureşti este promovarea democraţiei, anume ‘consolidarea instituţiilor democratice’. ‘Un efort important în acest sens este susţinerea luptei anticorupţie – o luptă care a evoluat enorm în ultimii 15 ani, o luptă pe care preşedintele meu a admirat-o şi pe care SUA s-au angajat să o susţină’, a punctat şeful reprezentanţei diplomatice americane.

Referindu-se la dimensiunea economică a Parteneriatului România-SUA, Klemm a evidenţiat că alegerea de a investi într-o ţară aparţine companiilor, dar ‘cel mai bun lucru pe care îl poate face România pentru a încuraja firmele americane să investească aici este să asigure un climat de afaceri pozitiv, care este transparent, predictibil, stabil’.

În cadrul Trade Winds, a punctat el, se va crea ‘o reţea regională de experţi’ în domeniul economic. Klemm a arătat că România are ‘economia cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană’. A dat ca exemplu recentele memorandumuri semnate între Guvernul României şi companiile americane ce activează în domeniul Apărării – General Dynamics şi Raytheon. ‘Sunt simbolice pentru oportunităţile ce se deschid companiilor interesate să investească în această parte a lumii’, a mai afirmat el.

 

La rândul său, Dale Tasharski, adjunctul asistentului secretarului pentru Europa din Departamentul Comerţului al SUA, a vorbit despre oportunităţile din regiune.

‘Europa de Sud-Est are 60 de milioane de consumatori şi un PIB total de 500 de miliarde de dolari’, a spus el.

În opinia lui Tasharski, ‘clasa de mijloc şi antreprenorii emergenţi fac Europa de Sud-Est să se remarce ca destinaţie pentru investitorii americani’.

Trade Winds reprezintă cel mai mare eveniment de promovare comercială organizat anual de către Departamentul Comerţului al SUA, ajuns la a zecea ediţie.

România este principala destinaţie a misiunii economice din perioada 16-24 octombrie, care se va deplasa şi în Bulgaria, Grecia, Serbia şi Croaţia. La Forumul de afaceri de la Bucureşti sunt invitaţi să participe oficiali şi oameni de afaceri din întreaga regiune.

Seria de evenimente Trade Winds, lansată în 2008, are loc în diferite ţări sau regiuni ale lumii, având drept scop principal promovarea exporturilor americane pe terţe pieţe şi explorarea de noi oportunităţi de afaceri pentru companiile americane. Cele mai recente ediţii s-au desfăşurat în Chile (2016, pentru regiunea Americii Latine) şi Africa de Sud (2015, pentru regiunea central şi sub-sahariană a Africii), fiind foarte apreciate în mediul de afaceri american. AGERPRES