unui matematican din Brăila, a excelat la ştiinţele exacte în şcoală, iar acum studiază la Harvard alături de Alan Aspuru-Guzik, renumit profesor de Chimie. De-a lungul anilor, Denis a câștigat numeroase medalii la olimpiade de astronomie, fizică, matematică şi chimie. În 2010, el a câştigat medalia de argint la Concursul Internațional de Matematică Arhimede, iar în 2012 a participat la cursurile de vară de teorie a numerelor din cadrul Educational Program for Gifted Youths, organizate de Universitatea Stanford. Un an mai târziu, Denis a fost câștigătorul absolut al Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, competiție desfășurată în Grecia. În 2014, Denis a obținut și medalia de argint la Olimpiada Internațională de Fizică.

Denis a fost admis, atât la Universitatea Harvard, cât și la Universitățile Stanford și Cambridge, alegând-o pe cea dintâi. Primul răspuns l-a primit de la Universitatea din Cambridge, însă la universităţile britanice contează şi media la Bacalaureat, în timp ce universităţile americane nu ţin cont de aceste note. Denis a obţinut 9,85 la limba română, 9,40 la matematică şi 10 la fizică. „Am dat un examen american care echivalează Bacalaureatul nostru. Lor nu le pasă de notele pe care le obţii la Bac, ci de mediile pe care le ai. Odată ce am fost admis la universitate, nu mi-am mai dat interesul să învăţ pentru o notă perfectă“, precizează studentul român. La Harvard, Denis a obţinut o bursă completă, în condiţiile în care un an de studiu la universitatea americană costă 70.000 de dolari. În prezent, el este asistent universitar la catedra de Matematică de la Harvard şi lucrează într-un grup de cercetare alături de Alan Aspuru-Guzik. „Lucrez într-un grup de cercetare în cadrul facultăţii, sub supravegherea profesorului Alán Aspuru-Guzik, în departamentul de Chimie Teoretică. În proiectul la care lucrez, împreună cu un student post-doctorat, încercăm să găsim metode teoretice care să permită rularea simulărilor pe viitoarele calculatoare cuantice, pentru sisteme moleculare în contact termic cu un mediu exterior.

Este un proiect dificil la care lucrez cu plăcere, iar grupul este unul cu o atmosferă foarte plăcută. Chiar dacă sunt unul dintre puţinii studenţi care nu sunt într-un program de doctorat, la fel ca în orice grup de cercetare, toţi colegii sunt foarte prietenoşi şi curioşi să înveţe lucruri noi de la oricine“, precizează Denis Turcu. Alan Aspuru-Guzik s-a alăturat Universității Harvard în 2006. El conduce un grup de chimie fizică teoretică în cadrul Departamentului de Chimie și Biologie Chimică de la Universitate. Cercetarea lor se concentrează asupra legăturilor dintre calculul cuantic, informațiile cuantice și chimie. 

 

Legat de planurile de viitor, Denis va urma un program de doctorat, dar care nu va avea legătură cu specializarea din facultate, matematică şi fizică. „Va fi posibil legat de circuite neuronale, inteligenţa artificială (partea teoretică), sau machine learning. În timpul dintre facultate şi programul de doctorat aş vrea să explorez mai mult industria de cercetare în afara mediului academic, dat fiind că multe companii mari au deschis aceste tipuri de grupuri în cadrul programelor lor de cercetare pe aceste subiecte menţionate în care sunt interesat“, a afirmat Denis.

Unul dintre visele studentului român de la Harvard este să reducă spre zero risipa de mâncare şi să înceapă un program prin care să ajute persoanele fără adăpost, însă, pentru a le îndeplini, planul este să lucreze în domenii care îl pasionează, astfel încât să poată câştiga un salariu substanţial. Denis are de gând să revină în ţară, dar nu în viitorul apropiat şi nu permanent. „Nu mi se pare atât de important unde voi trăi pe parcursul timpului. Cu siguranţă voi călători şi voi locui prin multe locuri, pentru că îmi doresc acest lucru. Având prieteni provenind din foarte multe culturi, pot face diferenţa şi observa foarte clar câteva trăsaturi interesante ale zonei Europei de Est, Sud-Est asupra caracterului şi obişnuinţelor mele. Ma bucur mult de acest lucru şi de fiecare dată când învăţ ceva nou din acest punct de vedere, însă sunt de părere că nu ar trebui să mă limitez în a avea un impact numai asupra României prin ceea ce voi alege să fac“, a concluzionat acesta. 

Scurt CV
Denis Turcu, 22 ani
Profesor asistent la catedra de Matematică Universitatea Harvard
Elev şi profesor la Liceul Internaţional de Informatică ICHB
7 medalii olimpice: matematică, fizică, astronomie, 
Limbi străine: engleză, franceză