Se face curăţenie în mediul politic? Ultimele arestări de „baroni locali“ cam asta sugerează. Miza este extrem de mare, fiindcă pe lângă războiul de la suprafaţă – cel pe care-l urmărim la televizor – se simte o încleştare subterană cel puţin la fel de dură. Nu trebuie să uităm că instituţiie statului sunt formate din oameni în carne şi oase. Iar oamenii sunt supuşi greşelii, oricât de mult ne-ar plăcea să fie altfel.

Ştim cu toţii că problema cea mai mare a economiei româneşti este furtul banilor publici. Evaziune fiscală, deturnare de fonduri, spălare de bani, abuz în serviciu sunt sintagme pe care le-am auzit repetate zilnic în mass media. În fond, toate au în comun acelaşi lucru: distorsionarea gravă a mediului concurenţial şi obţinerea de avantaje materiale prin mijloace nepermise de lege. Practic, este sabotată sistematic orice formă de autoreglaj al economiei de piaţă şi – prin asta – însăşi creşterea economică şi, implicit, traiul mai bun de care ar putea să se bucure toţi românii. Iar asta se face la noi cu concursul unor complicităţi care, am aflat deja în repetate rânduri, ajung pâna în biroul primului-ministru. Este probabil ca investigaţiile procurorilor să aibă în spate urmăriri lungi şi obositoare, pânde şi capcane aşa cum vedem prin filmele poliţiste. Poate că în cazul primarului de Constanţa, Radu Mazăre, cei zece ani de urmărire nu au dat roade până acum fiindcă – aşa cum a fost sugerat de diverse surse – omul ştia foarte bine să se păzească de ochiul legii. Dar nu se poate să nu ne întrebăm dacă avalanşa de arestări din ultima vreme nu are cumva legătură şi cu anul electoral în care ne aflăm. Iar asta este exact lucrul pe care-l reclama PSD. Şi aici se domoleşte puţin entuziasmul observatorului neutru, care nu ar trebui decât să se bucure să constate că justiţia funcţionează în România. Şi că există motive să sperăm că nu trebuie să emigrăm ca să ne putem bucura de o viaţă normală; că nu vom mai fi batjocoriţi de toţi cei care au fir direct cu Puterea. Deturnarea atenţiei de la actul de justiţie în sine către lupta politică este extrem de păguboasă pentru toată societatea în general, fiindcă menţine impresia că dreptate în ţara asta pot avea numai cei cu bani şi acces la cine ştie ce panouri cu butoane de control aflate prin te miri ce servicii secrete.

Realitatea este că pentru economie nu ar trebui să fie esenţial cine va câştiga alegerile. Nici numele viitorilor europarlamentari, nici cel al următorului preşedinte înscăunat pentru cinci ani. Este irelevant dacă Ponta este mai influent decât Băsescu. Sau dacă Antonescu se mai bucură de sprijinul cuiva în cursa lui către preşedinţie. Singurul lucru care ar trebui să ne doară este felul în care funcţionează instituţiile statului. Doar acestea, independent şi ca parte a întregului sistem, pot netezi drumul către un trai mai bun.

Claudiu ȘERBAN,
director editorial Capital