Banca centrală și câțiva economiști atrag atenția asupra dinamicii creditului în lei. Chiar  și eu am arătat acest lucru. Numai că eu nu văd pericolele la nivel macro, deocamdată, de pe urmă creșterii creditului lei.

 Din punctul meu de vedere dinamica creditului în lei prezintă alt tip de probleme. Este rezultatul unui program al statului și al creșterii prin lege a salariilor- minim și în rândul angajaților din sectorul public. Dar asta nu înseamnă că dinamica creditului în lei pune în pericol stabilitatea macro (deocamdată).

 Este foarte simplu și BNR ar trebui să știe acest lucru. Pentru efectele macro contează ce se întâmplă cu creditul privat, nu doar cu o componenta a acestuia. Ca să înțelegeți mai bine, o să  fac o legătură cu indicele prețului de consum- IPC. IPC este compus din trei grupe mari, prețuri pentru bunuri alimentare, prețuri pentru bunuri nealimentare și prețuri pentru servicii. Să presupunem că prețurile pentru bunuri nealimentare cresc cu 5% pe an, mult peste țintă, dar IPC rămâne cu o dinamică sub țintă. Ar trebui banca centrală să avertizeze despre pericolele iminente ale inflației? Nu. și nici nu o face. Pentru banca centrală contează ce se întâmplă cu dinamică IPC și nu doar o componenta a acestuia.

Dinamica creditului în lei crește cu aproximativ 15% pe an dar creditul total în economie cu 0.2%. Creditul în lei reprezintă doar jumătate din creditul privat din economie. Atât dinamica creditului privat, cât și structura acestuia arată că deocamdată nu există un pericol pentru inflatia pe termen mediu sau macrostabilitate.

 

Articolul a fost preluat de pe blogul autorului