”Acest lucru provoacă foarte mult stres în industria turismului și ne determină să fim deosebit de atenți în toate planificările pe care le facem, deoarece riscurile financiare sunt întotdeauna foarte ridicate. De asemenea, imersiunea tehnologiei în acest domeniu te provoacă fie să te adaptezi, fie să rămâi doar un martor la modificări structurale din care nu faci parte. În continuare, mediul legislativ și fiscal din România nu este adaptat să facă față acestor modificări și nici să sprijine companiile dinamice”, consideră Marius Pandel, CEO-ul Christian Tour.

Referitor la măsurile fiscale adoptate de la începutul anului până în prezent, Pandel spunecă toate aceste decizii politice afectează mediul de business, iar problema cea mai importantă este faptul că acest gen de măsuri nu ar trebui să fie populiste, ci să fie dublate de măsuri reale de sprijin al investitorilor autohtoni, pentru ca aceștia să își poată crește randamentul, în așa fel încât să susțină aceste modificări.

Așadar, ce ar trebui să facă statul român pentru a ajuta mediul de business? Ei bine, în primul rând, antreprenorul crede că ar fi mai indicat să existe un mediu politic stabil, în care măsurile să fie gândite înțelept și implementate ușor, în așa fel încât statul să fie perceput drept un partener în mediul economic, și nu un set de instituții la care trebuie să fii atent tot timpul.

”Toată această instabilitate denotă clar și o lipsă de comunicare cu mediul de business, care vede sumele care circulă în termen de randament-productivitate-profit și nu în sume care trebuie colectate la buget. Cred că toate lucrurile care sunt de spus și toate obiecțiile care sunt de ridicat au fost de nenumărate ori comunicate de antreprenorii din România. Lucrurile nu sunt mai complicate de atât. Un mediu legislativ și fiscal simplu, clar și ușor de implementat atrage investitori și în consecință bunăstare pentru mediul în care acele companii funcționează”, punctează el.

Referindu-se la ”problemele cu forța de muncă”, acesta spune că potențialii angajați sunt slab pregătiți atât în ceea ce privește competențele specifice, cât și în ceea ce privește atitudinea față de procesul de muncă. Iar pregătirea oricărui angajat a devenit din ce în ce mai costisitoare, în timp ce raportul dintre taxele plătite pentru fiecare angajat și timpul alocat pentru pregătirea lui, versus productivitatea reală a acestuia, este foarte dezechilibrat.

 

”Ca soluție la această situație, ideală ar fi o structură pentru sistemul educațional care să aducă în piață oameni care se pot integra și care pot livra rezultate, dar și o comunicare în timp real între mediul de business, care poate să prevadă de ce abilități va avea nevoie forța de muncă în viitorul apropiat, și statul Român, care este în măsură, prin instituțiile abilitate, să creeze o curiculă adaptată acestor nevoi viitoare”, adaugă Marius Pandel.

La sfârșitul anului 2016, rulajul grupului de firme unde acesta este co-acționar se ridica la aproximativ 100 mil. euro, tot profitul obținut (aproximativ 5 mil. euro) fiind simultan reinvestit. Investițiile începute în anul 2016 au continuat sau au fost finalizate în 2017. Câteva exemple ar fi Central Bus Station, terminalul de plecări folosit de flota Memento Bus; dar și achizițiile din domeniul tehnologiei și extinderile din domeniul de travel, cum sunt cele 20 de birouri noi din Ungaria.