Această tranzacţie, cea mai mare demarată în sectorul farmaceutic german după preluarea Schering de către Bayer în anul 2006, va face din Bayer al doilea mare producător de medicamente fără reţetă după Johnson & Johnson.

Bayer, inventatorul aspirinei, a declarat în mod repetat că vrea să devanseze Johnson & Johnson. În prezent, J&J controlează 4% din piaţa produselor farmaceutice de larg consum, evaluată la 200 de miliarde de dolari, urmat de Bayer şi GlaxoSmithKline (GSK).

‘‘Această achiziţie reprezintă un pas important în strategia noastră spre poziţia de lider global pe piaţa medicamentelor fără reţetă’‘, a declarat directorul Bayer, Marijn Dekkers într-un comunicat de presă.

Acest acord vine într-un moment în care sectorul farmaceutic cunoaşte un val de fuziuni şi achiziţii. Luni, grupul farmaceutic american Pfizer şi-a anunţat intenţia de a prelua rivalul britanic AstraZeneca pentru 106 miliarde de dolari. De asemenea, luna trecută Novartis şi GlaxoSmithKline au convenit să facă un schimb de active în valoare de peste 20 de miliarde de dolari iar Zimmer a ajuns la un acord pentru preluarea producătorului rival de produse ortopedice Biomet pentru 13 miliarde de dolari. La rândul său, Valeant Pharmaceuticals a demarat şi el o ofertă de 47 de miliarde de dolari pentru preluarea companiei Allergan, producătorul Botox.

Agerpres