Amendamentul propus de către deputatul Andreea Paul şi votat, în cele din urmă, se referă al alocarea unei sume de 1,7 milioane lei pentru susţinerea micro-întreprinderilor şi a tinerilor întreprinzători.

'Avem o sumă alocată de la bugetul de stat pentru 2016 de 554 milioane lei, cu un total de 632 milioane de lei, diferenţa (fiind – n.r.) reprezentată de o alocare de la Fondul de Mediu de 78 de milioane pentru conservări şi închideri de mine. (…)Bugetul ministerului este mai mare decât cel de anul trecut. El înglobează şi revenirea de la Ministerul Energiei a sectorului IMM-urilor. Dacă sunt bani mai mulţi, ar fi bine să dăm bani mai mulţi pentru IMM-uri. Există şi trebuie să lucrăm foarte mult în domeniul clusterelor. Există o strategie de competitivitate. Vrem să încercăm să producem pentru România. Începem să fim foarte buni în IT&C, în centre de servicii, a nu se înţelege aici idee de call center. Cred că am neglijat în ultimii ani energia verde. Putem să facem o sumedenie de lucruri din deşeuri', a afirmat, în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite, Costin Borc, ministrul Economiei.

Acesta a adăugat că pentru programe a fost alocată suma de 370 de milioane lei, adăugând că se are în vedere încurajarea tinerilor întreprinzători şi a femeilor manager, precum şi a IMM-urilor din mediul rural.

'Avem capitole bugetate pentru programe într-un total de 370 de milioane, dintre care avem un program de stimulare a exporturilor de 45 de milioane, un program naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri, de şapte milioane, un program de susţinerea meşteşugurilor şi artizanatelor de 890.000, o continuare a programului pentru sprijinirea dezvoltării IMM-urilor, de jumătate de milion, trei milioane pentru târgul de IMM-uri, jumătate de milion pentru dezvoltarea culturii antreprenorială a femeilor manager, 17 milioane pentru tinerii antreprenori, 21 de milioane pentru un program de dezvoltare a serviciilor de piaţă tot în domeniul IMM-urilor, 21 milioane pentru micro-întreprinderi aparţinând întreprinzătorilor tineri, un program naţional de micro-industrializare, în total de 60 de milioane şi încă 25 de milioane pentru IMM-uri în mediul rural", a explicat ministrul.

Oficialul a menţionat că, în cazul Oltchim, rezultatele arată ceva mai bine decât în anii anteriori şi că este nevoie de un proces profesionist pentru a înţelege modalitatea prin care se pot face anumiţi paşi.

'La Oltchim, dorim să facem un proces profesionist şi să înţeleg ce avem, care sunt soluţiile, în ce fel se face vânzarea. Trebuie să înţelegem mai bine acest proces. Oltchimul arată, astăzi, ceva mai bine în rezultate decât în urmă cu ceva vreme', a spus ministrul Economiei.

Pe durata dezbaterilor, deputatul PNL, Andreea Paul, i-a cerut ministrului Economiei transparentizarea execuţiei bugetare a tuturor companiilor de stat.

'Aveţi un mandat de o importanţă cheie. Sunteţi coordonatorul unui minister care trebuie să fie de primă linie pentru că aşteptările românilor vizează crearea de noi locuri de muncă. E prima lor aşteptare în orice sondaj. (…) (Bugetul ministerului n.r.) mi se pare echilibrat, pe măsura posibilităţilor. Dar pentru că vorbim de buget, vă fac astăzi o solicitare publică: transparentizarea execuţiei bugetare a tuturor companiilor de stat, lunară. Monitorizarea lor şi analiza pe eficienţă cel puţin trimestrial. Dacă nu vom pune un ochi vigilent, de la nivelul ministerului, asupra gestiunii financiare a companiilor de stat, nu reuşim să onorăm aşteptarea uriaşă pe care o au românii – de a avea nivelul de trai semnificativ îmbunătăţit anul viitor", a susţinut deputatul.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri are alocată de la bugetul de stat o sumă de peste 539,3 milioane de lei, pentru anul viitor, aceasta fiind mai mare cu 2,3% decât estimarea pentru 2015, potrivit proiectului de buget pe 2016.

Cheltuielile de personal cresc cu 21,78%, la 87,441 milioane de lei, din care salariile de bază reprezintă 72,7 milioane de lei. Bugetul alocat pentru bunuri şi servicii urcă la peste 39 de milioane de lei, respectiv cu 1,35%.

La capitolul "Subvenţii", ministerul are planificate cheltuieli de 80 de milioane de lei (+8,81%) pentru programe de conservare sau închidere a minelor, iar pentru susţinerea exportului, a mediului de afaceri şi a tranzacţiilor internaţionale, o sumă de 30 de milioane de lei (în scădere cu 17,38%).

Bugetul acestui minister este finanţat în proporţie de 87,29% de la stat şi 12,71% din venituri proprii.

SURSA: Agerpres