Votul lor poate fi un precedent pentru toate mișcările populiste și cele antieuropene, iar în ultimii ani am avut parte de multe astfel de cazuri, inclusiv în țări precum Spania sau Franța. Ieșirea britanicilor din Uniunea Europeană, chiar dacă Marea Britanie nu face parte din zona euro, va avea o influență majoră. Analiștii se așteaptă la o prăbușire a lirei sterline.

Cei din tabăra pro-brexit susțin însă că o depreciere a lirei va fi în avantajul economiei britanice, întrucât va ieftini exporturile companiilor locale și că acestea vor deveni mai competitive. Un alt efect, în opinia altor analiști, va fi scăderea prețurilor locuințelor, existând pericolul declanșării unei bule imobiliare. Ca o paranteză, aceste semnale parcă prevestec o nouă criză. Nu neapărat la nivel mondial, dar cel puțin Marea Britanie și Europa ar putea avea de suferit. Despre efectele unui eventual Brexit va invit să citiți analize complexe în paginile următoare.

Ultimele două sondaje publicate recent de presă înclină balanța spre ieșirea britanicilor din Uniunea Europeană. Rămâne de văzut dacă răspunsurile oferite de respondenți se adeveresc sau nu, însă trebuie să amintim că referendumul are un rol consultativ. Așadar rămâne la latitudinea Executivului londonez condus de David Cameron dacă va pune în aplicare dorința poporului. Nu de alta, dar toate guvernele de pe Dâmbovița din ultimii șapte ani sau cei doi președinți ai României din această perioadă nu au făcut niciun demers referitor la referendumul organizat pe plaiurile mioritice în 22 noiembrie 2009.

Probabil vă mai amintiți că în aceea zi o majoritate covârșitoare, nu mai puțin de 83,31% din voturile valabil exprimate au fost de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane, iar 72,31% au votat favorabil la trecerea unui Parlament unicameral în România. Nici mai mult, nici mai puțin, la 3 ani de la referendumul din 2009, aleșii poporului au decis de capul lor că românii au nevoie de o reprezentare mult mai bună în Parlament și au majorat numărul de mandate la 588.

Cât de bine a fost pusă în practică voința alegătorilor români? Vă las pe voi să trageți concluziile, cert este că în toamna acestui an vom avea o nouă rundă de alegeri parlamentare, iar până în prezent nici premierul, nici președintele României, nici șefii celor mai mari partide nu au făcut niciun demers în punerea în aplicare a referendumului din 2009. Ce-i drept nu ne putem compara cu britanicii și nici nu putem face o corelare între referendumul de pe Dâmbovița cu cel de pe Tamisa, dar așa cum este menționat și în Constituție, referendumul este consultativ și nu are caracter obligatoriu.