“Companiile care vin în ţara noastră au volume mari, au tehnologii pe care noi nu le avem şi ajută la dezvoltarea României. Ce poate face statul pentru a ajuta? Să lase companiile în pace, dar există şi facilităţi. Noi, la Consiliul Concurenţei, avem avantajul că centralizăm toate ajutoarele financiare care se acordă în România”, a spus Chiriţoiu.

“Am cerut ultimele statistici pentru anul trecut şi reiese că fondurile europene sunt mai mari decât bani oferiţi de stat. Din ajutoarele financiare acordate anul trecut doar 38% sunt pentru companii mari, restul de 62% fiind pentru companii mici şi mijlocii. În ceea ce priveşte firmele româneşti, acestea primesc ajutoare cu 50% mai mari decât cele cu capital străin. Unde văd o diferenţa între capitalul de stat şi cel străin  este accesul la expertiza juridică.  Multe firme româneşti nu au acelaşi acces la expertiza juridică au un risc mai mare să greşească din neştiinţă. Încercăm să suplinim deficitul de informare organizând evenimente în ţară, avem întâlniri cu mediul de afaceri de acolo, oferim consultaţă”, a explicat Chiriţoiu.

 “Nu doar firmele mici primesc ajutoare financiare, există şi excepţii precum Transgaz. De regulă, firmele de stat precum Electrica, Transelectrica Nuclearelectrica sau Antibiotice sunt într-o situaţie financiară bună. În afară de Hidroelectrica, majoritatea sunt listate pe bursă. Există şi firme care sunt pe pierdere cronice precum Oltchim sau CFR Marfă unde nu am văzut progrese pentru a reduce pierderile.  Aici mai este de lucru”, a mai spus Chiriţoiu.

“Soluţia la multe din problemele economiei este concurenţa. Nu ne interesează a cui este compania, ci să furnizeaze servicii bune populaţiei, şi să plătească taxe la stat”, a declarat Chiriţoiu.