Începând de anul trecut băncile greceşti nu mai au acces la principalele operaţiuni de refinanţare derulate de BCE şi se bazează pe o facilitate care permite furnizarea de lichiditate în situaţii de urgenţă, dar în cadrul căreia dobânzile percepute sunt estimate a fi cu 100 până la 150 de puncte de bază peste dobânda de referinţă a BCE. 

La conferinţa de presă organizată după reuniunea de joi a Consiliului guvernatorilor BCE, Mario Draghi a spus că a fost discutată reintroducerea unei "excepţii" care să permită BCE să accepte obligaţiuni guvernamentale greceşti drept garanţii, chiar dacă aceste obligaţiuni nu au ratingul necesar pentru a fi acceptate la operaţiuni de refinanţare derulate de BCE. Însă o astfel de "excepţie" nu este posibilă în prezent deoarece Grecia este într-un nou acord de asistenţă iar Draghi a precizat că BCE nu este gata încă să ia o decizie. 

"Consiliul guvernatorilor recunoaşte progresele semnificative făcute în ultimele luni. După ce acţiunile prealabile (din acordul de asistenţă) vor fi implementate, Consiliul guvernatorilor va lua o decizie care va conduce la reintroducerea excepţiei", a spus Mario Draghi. "Pentru aceasta va fi nevoie de o nouă reuniune a Consiliului guvernatorilor", a adăugat preşedintele BCE. 

Următoarea reuniune a Consiliului guvernatorilor BCE va avea loc în data de 21 iulie la Frankfurt. 

Grecia şi creditorii săi internaţionali au finalizat săptămâna trecută discuţiile cu privire la majoritatea reformelor care trebuie adoptate însă au mai rămas de rezolvat o serie de aspecte înainte ca autorităţile de la Atena să poată primi o serie de tranşe în valoare de 10,3 miliarde de euro până în luna septembrie. 

AGERPRES