Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro şi a stimula inflaţia, în martie BCE a majorat peste aşteptări achiziţiile lunare de obligaţiuni de la 60 până la 80 de miliarde de euro. 

Până la 31 mai 2016, BCE a ajuns să deţină un portofoliu de titluri de stat şi şi obligaţiuni din sectorul privat în valoare de 1.000 miliarde de euro, arată datele publicate luni de BCE. 

În mai, BCE a achiziţionat obligaţiuni guvernamentale în valoare de 79,7 miliarde de euro, la care s-au adăugat obligaţiuni garantate, în valoare de 5,6 miliarde de euro şi titluri de valoare garantate cu active (ABS), în valoare de 17 miliarde de euro. 

Achiziţiile de bondurile corporatiste, cu scadenţa de la şase luni la 30 de ani, vor fi desfăşurate prin intermediul a şase bănci centrale şi vor include asiguratori şi companii non-bancare. 

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a confirmat săptămâna trecută că Banca Centrală Europeană va continua să cumpere active în valoare de 80 de miliarde de euro pe lună, în cadrul unui program de relaxare cantitativă care se va derula cel puţin până în luna martie 2017. 

"Consiliul guvernatorilor va monitoriza îndeaproape evoluţia perspectivei pentru stabilitatea preţurilor şi, dacă va fi nevoie, va acţiona prin utilizarea tuturor instrumentelor disponibile în cadrul mandatului nostru", a precizat Draghi. 

De mai mulţi ani, inflaţia în zona euro se situează sub ţinta de 2% a BCE, în condiţiile în care şomajul ridicat ţine sub control salariile, cererea pentru bunuri şi servicii rămâne slabă iar cotaţiile reduse la petrol trag în jos preţurile. 

Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas în teritoriu negativ în mai, pentru a doua lună consecutiv, chiar dacă preţurile de consum s-au situat la minus 0,1%, faţă de minus 0,2% în aprilie.

 AGERPRES