Banca Naţională a Elveţiei se confruntă cu efectele francului puternic după ce, la data de 15 ianuarie 2015, a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro. Eliminarea pragului a dus la aprecierea francului cu 13% în raport cu moneda euro, ceea ce a creat probleme pentru exportatorii elveţieni. Pentru a reduce apetitul pentru franci, SNB a introdus dobânzi negative la depozitele în franci ale băncilor comerciale.

SNB a înregistrat pierderi de 47,2 miliarde de franci elveţieni de pe urma deţinerilor în valută, în special euro şi 3,2 miliarde de franci elveţieni de pe urma deţinerilor în aur, care sunt denominate în dolari.

Guvernatorul SNB, Thomas Jordan a afirmat recent că, deşi nu a existat o alternativă viabilă la eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, moneda Elveţiei va creşte moderat în lunile următoare.

“SNB va rămâne activă pe piaţa valutară, dacă va fi necesar, pentru a influenţa condiţiile monetare”, se arată în comunicatul Băncii Elveţiei.

Aprecierea a sporit temerile privind ritmul de creştere a economiei, dependentă de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajaţi în Elveţia, pe fondul aşteptărilor că aprecierea francului va afecta veniturile din export. AGERPRES