Pe termen scurt ar putea ieşi din China unele fonduri speculative, o inversare a tendinţei din urmă cu câţiva ani, când China a înregistrat intrări masive de capital, a declarat Xiaochuan la un forum economic desfăşurat la Beijing.

Oficialul a dat asigurări că astfel de ieşiri de capital nu sunt îngrijorătoare.

Încetinirea ritmului de creştere a economiei chineze a sporit presiunile asupra băncilor, care trebuie să deţină mai multe fonduri pentru a acorda împrumuturi. De asemenea, sistemul bancar este afectat de majorarea nivelului creditelor neperformante şi a scăderii accentuate a profitabilităţii, în condiţiile în care multe bănci au extins creditele acordate companiilor pentru ca acestea să-şi poată achita datoriile existente.

Ritmul de creştere a economiei chineze a încetinit la 6,9% în 2015, cel mai slab ritm înregistrat de China după avansul de 3,9% raportat în 1990, a anunţat luna trecută Guvernul de la Beijing, confirmând încetinirea celei de-a doua economii mondiale, în pofida creşterii sectorului serviciilor, care, pentru prima dată în istorie, a reprezentat anul trecut mai mult de jumătate din PIB-ul ţării.

Autorităţile de la Beijing şi-au propus să atingă o creştere economică mai mică, dar mai durabilă, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovaţie şi servicii.

SURSA: Agerpres