'ANPC depune toate eforturile cu operatorii financiar – bancari. În acest sens, vreau să vă prezint două exemple elocvente. Avem o decizie definitivă şi irevocabilă în favoarea ANPC în care sunt implicaţi 260 de consumatori cărora trebuie să li se restituie toţi banii încasaţi fără temei legal începând cu data de 21.06.2010 până în prezent. Cei 260 de clienţi au depus reclamaţii în 2010 când OUG 50 era în forma ei iniţială şi se aplica contractelor în derulare. La momentul respectiv, ANPC a sancţionat contravenţional operatorul financiar – bancar şi a dispus măsuri complementare de restituire a sumelor încasate fără temei legal', a spus preşedintele ANPC. El a mai precizat că banca este obligată să sisteze perceperea respectivului comision.

Potrivit şefului ANPC, banca respectivă nu a aplicat hotărârea judecătorească, emisă încă din 2012, drept pentru care ANPC a solicitat executarea silită, demarată săptămâna trecută.

Preşedintele ANPC susţine că decizia se aplică doar celor 260 de clienţi ai băncii, procesul nefiind unul colectiv.

Motivul sancţionării băncii este încasarea unui comision de risc care ulterior a fost transformat în comision de administrare. 'Până în 21.09.2010 banca percepea un comis din risc şi l-a transformat în comision de administrare, în timp ce contractul era în derulare', a mai spus preşedintele ANPC precizând că, potrivit Ordonanţei 50, banca nu are voie să introducă noi comisioane pe perioada de derulare a unui credit.

Preşedintele ANPC a dat şi exemplul unui client care a contractat un credit de 120.000 de euro, de la banca în cauză, în 2008, cu o dobândă de 3,4% pe an, pentru care a perceput un comision de risc, ulterior de administrare, de 0,12% pe an. 'Suma pe care ei trebuie să o înapoieze acestui client este de 5.991 de euro, după calculele noastre', a precizat şeful ANPC.

Valoarea creditelor celor 260 de clienţi variază între 20.000 şi 400.000 de euro.

Tot miercuri, preşedintele Autorităţii a anunţat că doi dintre clienţii aceleiaşi bănci şi-au recuperat deja banii reţinuţi în contul comisionului de risc, la începutul acestui an.

'Avem un al doilea caz, tot o hotărâre judecătorească definitivă, care a fost pusă în aplicare, ca urmare a procedurii de executare prin care la doi consumatori li s-a restituit suma de 154.644 de lei, la începutul acestui an', a mai spus Marius Dunca. El a precizat că banii au fost recuperaţi în termen de şase luni de la declanşarea executării silite.

De la începutul acestui an, ANPC demarat 10 procese împotriva a 10 bănci pe cazuri de clauze abuzive şi alte 40 de procese în care reclamă contravenţii. AGERPRES