"Datele acestea mă fac mult mai pesimistă în ceea ce priveşte dezvoltarea economică a României pe termen scurt pentru că am descoperit multe inegalităţi pe zone geografice ale ţării. Credeam că sunt probleme care se pot rezolva mai uşor. Problema forţei de muncă din România nu se poate rezolva, însă, fără o abordare frontală, specifică fiecărei zone geografice. Cea mai alarmantă concluzie este că forţa de muncă necalificată a crescut foarte mult în 2016, concomitent cu pierderea a 8% dintre contractele de muncă pentru personal supercalificat", a precizat Anca Vlad. 

Conform studiului prezentat de PIAROM la conferinţa "Strategii pentru dezvoltarea IMM-urilor – Provocările anului 2017", cele mai multe contracte de muncă sub 1.350 de lei (salariul minim) sunt în Vrancea (60%), Maramureş şi Harghita (59%), dar şi în Suceava (57% din totalul contractelor). 

"În opt judeţe, peste 55% dintre angajaţi se află în zona de salarizare minimă. Sunt realităţi dar şi oportunităţi pentru IMM-uri. Iată, în aceste judeţe există forţă de muncă ieftină şi de multe ori bine calificată. Dacă aş fi tânără şi aş vrea să deschid o afacere, acolo aş merge", a mai spus Anca Vlad. 

Studiul privind analiza forţei de muncă la nivelul regiunilor de dezvoltare aferent anului 2015, realizat de PIAROM, evidenţiază că regiunea Bucureşti-Ilfov înregistrează cel mai ridicat nivel de dezvoltare a pieţei de muncă, cu peste 1,3 milioane de contracte de muncă, reprezentând 26,36% din totalul contractelor de muncă încheiate la nivel naţional. În 2015, în România erau înregistrate 4,9 milioane de contracte de muncă la o populaţie ocupată civilă de peste 8,431 milioane persoane. 

"Am încercat ca, prin date publice, să vedem unde ne aflăm, ce am reuşit să facem, dar mai ales să identificăm care sunt posibilele motoare de creştere economică. Vrem să vedem unde mai avem de făcut ceva. Ne uităm spre viitor, iar dacă discutăm despre ce a fost în trecut nu este pentru a acuza pe cineva", a precizat Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni. 

Acesta a explicat că, din datele studiului, a reieşit o creştere a exporturilor companiilor româneşti cu 500 de milioane de euro în 2015.

SURSA: Agerpres