Recentele dezvăluiri, referitoare în special la cazurile de trişare la un examen de rutină şi de posesie de droguri de către ofiţeri cu responsabilităţi în lansarea rachetelor nucleare intercontinentale (ICBM), 'ridică semne de întrebare legitime cu privire la gestionarea uneia dintre misiunile noastre cele mai importante şi cele mai sensibile', a declarat contraamiralul John Kirby jurnaliştilor.

Acest audit va viza nu doar unităţile de rachete ICBM, ci şi celelalte componente ale forţelor nucleare americane, precum submarinele şi bombardierele nucleare.

El va fi axat pe 'întrebări afectând moralul, profesionalismul, performanţa şi conducerea persoanelor care compun forţele nucleare', potrivit contraamiralului Kirby.

Principalii responsabili civili şi militari ai forţelor nucleare, în special şeful Strategic Command (Stratcom), amiralul Cecil Haney, urmează să se întâlnească cu ministrul în 15 zile pentru a stabili acest chestionar. Ei vor avea apoi la dispoziţie 60 de zile pentru a pune la punct un 'plan de acţiune' cu scopul de a identifica şi rezolva problemele în forţele nucleare.

În fine, secretarul apărării a ordonat instituirea unei 'comisii independente', constituită din foşti responsabili ai apărării, pentru a studia eforturile armatei de a răspunde problemelor forţelor nucleare. Acest grup de experţi va trebui să-şi preda raportul după 90 de zile de la formare.

În 2008, secretarul apărării la vremea respectivă, Rober Gates, îi destituise pe şeful statului major şi pe secretarul Air Force după incidente repetate în cadrul forţelor nucleare.În acest stadiu, nu se pune problema acuzării înaltei ierarhii pentru lipsurile constatate în ultimele luni, a asigurat Kirby.

Săptămâna trecută, secretarul Air Force, Deborah Lee James, a anunţat suspendarea a 34 de ofiţeri de la una dintre cele trei baze de rachete ICBM pentru trişare la o examinare de rutină a competenţei lor. Doi dintre ei sunt acuzaţi şi de posesie de droguri.

În octombrie 2013, alţi patru ofiţeri fuseseră suspendaţi pentru că adormiseră la consolele lor, lăsând deschisă uşa blindată a postului lor de lansare. Lipsurile în cadrul unei forţe în care, potrivit Pentagonului, 'nu există drept la eroare', au afectat chiar înalta ierarhie prin destituirea – în iulie 2013 – a generalului care comanda unităţile de rachete ICBM pentru deficienţe constatate în cursul unui voiaj la Moscova.

Pentru Pentagon, neliniştea se concentrează asupra moralului şi profesionalismului unei părţi din personal şi nu doar pe securitatea arsenalului nuclear american. Ministrul are 'încredere în securitatea şi siguranţa misiunii nucleare şi arsenalului', a mai asigurat John Kirby. SUA dispun de 450 de rachete balistice intercontinentale, de 14 submarine capabile să transporte fiecare câte 24 de rachete nucleare şi de zeci de bombardiere capabile să largheze bombe atomice. La 1 ianuarie, SUA dispuneau de 1.688 ogive nucleare utilizabile, cifră care urmează a fi redusă la 1.550 până în 2018 în cadrul tratatului START de dezarmare nucleară semnat cu Rusia, potrivit Departamentului de Stat american.AGERPRES