Miniştrii de finanţe din zona euro s-au reunit luni la prânz, la Bruxelles, pentru a treia oară în ultimele două săptămâni, în prezenţa directorului general al FMI, Christine Lagarde, şi a preşedintelui BCE, Mario Draghi.

“Grecia a făcut ceea ce trebuia să facă, acum este rândul Eurogrupului şi al FMI să-şi facă datoria”, a declarat luni comisarul european pentru afaceri economice şi euro, Olli Rehn. „Este esenţial să putem lua o decizie în această zi cu privire la vărsarea unei tranşe de minim 31,2 miliarde de euro pentru Atena”, a adăugat comisarul european.

“Un acord este practic finalizat, mai rămân de parcurs câţiva centimetri”, a declarat, la rândul său, ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici. „Dacă toată lumea este rezonabilă, o vom putea face destul de repede”, a mai spus Moscovici.

Miniştrii de finanţe din zona euro au discutat deja prin telefon sâmbătă în încercarea de a-şi aplana diferenţele. Printre altele, zona euro şi FMI au opinii diferite cu privire la mijloacele de reducere a datoriei greceşti care în 2014 ar urma să atingă 190% din PIB, un nivel considerat nesustenabil.
FMI este în favoarea ştergerii unei părţi din datoria Greciei faţă de creditorii privaţi, pe baza modelului acceptat de bănci la începutul lui 2012. Însă această soluţie este respinsă de anumite ţări, în principal de Germania. ‘Sunt împotriva acestei ştergeri a datoriei şi vreau să găsim o altă soluţie’, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel.

Pentru a reduce datoria Atenei fără a recurge la ştergere (‘haircut’), membrii Eurogrupului (miniştrii de finanţe din zona euro) par să fie de acord cu un pachet de măsuri. Astfel, potrivit unei surse din apropierea discuţiilor, miniştrii de Finanţe din zona euro au decis să reducă dobânda pentru creditele bilaterale acordate deja Greciei, chiar dacă pentru moment nu au stabilit care va fi noua dobândă. De asemenea, au decis să returneze Atenei cel puţin o parte din câştigurile realizate de Băncile centrale naţionale şi BCE de pe urma obligaţiunilor greceşti pe care le deţin.

Rămâne de văzut dacă FMI va fi de acord cu aceste măsuri, care pentru moment nu permit reducerea datoriei Greciei la 120% din PIB în 2020. Potrivit unui oficial grec, FMI ar putea fi de acord ca datoria Greciei să fie redusă numai până la 124% din PIB în anul 2020.

Sursa: Agerpres