"Termenul de valabilitate al certificatelor este de 16 luni, iar dacă un producător nu le poate valorifica pe parcursul unui an, mai are la dispoziţie încă patru luni pentru a face acest lucru", a spus Nagy. Potrivit lui, până acum s-au semnat deja mai multe acorduri de preluare, care sunt atât în avantajul furnizorului, cât şi al investitorului, iar iaţa a sesizat deja aceste posibilităţi, având la dispoziţie oferte de preluare.
"Intenţia Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei este de a deschide piaţa nu doar pentru furnizorii de energie, cât şi pentru traderi, care vor genera lichidităţi pe piaţa. De asemenea, îi vor ajuta pe investitorii care întâmpină dificultăţi în obţinerea finanţării", a mai spus Zoltan Nagy.

Acesta a precizat, totodată, că va fi diminuat numărul de certificate verzi pentru ca România să se încadreze în ratele de referinţă aprobate de Comisia Europeană (CE).

"În luna iunie vom publica un raport, în care se va vedea care este numărul de certificate necesar pentru piaţa românească. După aflarea acestui număr, apele se vor linişti, iar la nivelul ţării vor rămâne doar investitorii serioşi, cu care vom putea dialoga şi de la care vom putea afla care sunt problemele reale cu care se confruntă piaţa. Este vorba atât de aspecte tehnice, cât şi de aspecte economice", a mai spus Nagy.

Rreprezentantul Operatorului Pieţei de Energie Electrică din România (OPCOM), Gherghina Vlădescu, a precizat la rândul său că piaţa certificatelor verzi este diferită de piaţa de energie, în prima variantă toate tranzacţiile fiind făcute prin intermediul Registrului certificatelor verzi.