Ziua Națională Constantin Brâncuși. Vineri sunt organizate mai multe evenimente și momente care marchează cei 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

Ziua Națională Constantin Brâncuși.”Omagiu lui Brâncuşi”

Intrarea în Palatul Cesianu-Racoviţă este transformată pentru câteva zile, până în 21 februarie, într-o temă brâncuşiană – şi universal omenească – Poarta Sărutului. O Poartă a Sărutului deopotrivă a lui Brâncuşi, cu caracter omagial, şi a românilor care sunt încurajaţi să o viziteze şi să lase un mesaj scris cu răspunsul la întrebarea „Ce însemnă Brâncuşi pentru voi?”, imortalizând momentul cu o poză care va marca ziua de 19 februarie.

“Mirrors of Brâncuşi”

Expoziţia multimedia de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român surprinde esenţa sculptorului român printr-o serie de instalaţii şi experienţe bazate pe opera lui Constantin Brâncuşi. Proiectul-oglindă dispune de o scenografie amplă, în care vizitatorul va putea experimenta cum e să fii parte dintr-o operă a lui Brâncuşi, se va reflecta într-o interpretare a unui modul în mărime naturală al Coloanei fără Sfârşit şi se va bucura de un scurt film dedicat vieţii inventatorului sculpturii moderne. Publicul va putea vizita expoziţia până în 24 februarie.

„Infinite Connections – he[ART]beat”

Organizată de Qreator şi Walk Art Street până în 26 februarie, reuneşte obiecte de artă ale artiştilor contemporani, între care Felix Aftene sau Obie Platon, cu scopul de a conecta vizitatorii la ceea ce înseamnă arta contemporană, creaţia şi viaţa artistului geniu al secolului XX, Constantin Brâncuşi.

Ziua Națională Constantin Brâncuși. “Luna sculptorilor români”

40 de lucrări de sculptură şi, în premieră, o scrisoare scrisă şi semnată olograf de marele sculptor Constantin Brâncuşi, alături de un concert omagial şi o proiecţie a documentarului „Constantin Brâncuşi – coloana sau lecţia despre infinit” sunt evenimentele care marchează, la Iaşi, Ziua Naţională Constantin Brâncuşi la Ateneul Naţional Iaşi, din 19 februarie până în 14 martie.

„Colocviile Brâncuşi”

Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu propune, până pe 20 februarie, expoziţia de sculptură mică „Brâncuşi, contemporanul meu”, expoziţia de carte Brâncuşi, Rememorare „Brâncuşi şi Maria Tănase”, lansarea filmului „Omagiu lui Brâncuşi, pe Calea Eroilor”, expoziţia naţională de desene în creion şi cărbune: „Întâlnire cu Brâncuşi”,  în Parcul „Coloanei fără Sfârşit” – sunt câteva dintre evenimentele care marchează Ziua Naţională Constantin Brâncuşi la Târgu-Jiu.

Vizite ghidate în Sala Brâncuşi a Muzeului Naţional de Artă al României vor fi organizate vineri, de la orele 14.00, 16.00 şi 19.30, iar la ora 19.00 va avea loc o proiecţie holografică în curtea MNAR pentru a face cunoscută opera sculptorului Constantin Brâncuşi, dar şi latura umană a artistului care a iubit atât de mult viaţa.

Sursă foto: Dreamstime