Mai mulți liberali, printre care și premierul Florin Cîţu, au depus la Senat un proiect de lege care prevede instituirea pe 26 mai a Zilei Naţionale a Alegătorului. Pe 26 mai 2019, PNL a câştigat alegerile europarlamentare şi în aceeaşi zi s-a organizat şi referendumul prin care preşedintele Klaus Iohannis a folosit justiţia pe post de armă politică.

În această zi, „autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza, la nivel naţional şi local, manifestări, campanii de informare, evenimente şi activităţi cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei dreptului de vot şi a importanţei alegătorilor şi a referedumurilor pentru democraţie şi statul de drept, precum şi informării cetăţenilor cu privire la drepturile şi procedurile electorale”, mai arată propunerea legislativă, potrivit news.ro.

Ziua Naţională a Alegătorului este o sărbătoare naţională anuală care promovează democraţia prin vot şi prin alegeri democrstice şi încurajează participarea cetăţenilor la procesele democratice şi electorale.

În scopul marcării Zilei Naţionale a Alergătorului, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza, la nivel naţional şi local, manifestări, campanii de informare, evenimente şi activităţi cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei dreptului de vot şi a importanţei alegătorilor şi a referedumurilor pentru democraţie şi statul de drept, precum şi informării cetăţenilor cu privire la drepturile şi procedurile electorale.

Scopul Zilei Naţionale a Alegătorului

În perioada de 30 de zile de dinaintea Zilei Naţionale a Alegătorului, Camera Deputaţilor, Senatul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza campanii de informare şi evenimente pentru promovarea în rândul tinerilor a importanţei participării la alegeri şi referendumuri. Activităţile pot fi organizate în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale, societatea civilă, asociaţii de şi pentru tineret, elevi sau studenţi.

Între 16 mai – 26 mai, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune vor realiza şi vor include în programele lor, emisiuni dedicate Zilei Naţionale a Alegătorului, vor promova campaniiile de informare şi vor reflecta în cadrul programelor lor activităţile. În cadrul emisiunilor informative dedicate Zilei Naţionale a Alegătorului participă şi reprezentanţi ai AEP.

Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor, evenimentelor, activităţilor şi campaniilor se asigură anual, din bugetul de stat şi bugetele locale, prin bugetele Camerei Deputaţilor, Senatului, Adminsitraţiei Prezidenţiale ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi/sau locale, precum şi ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune”, conform proiectului de lege.

Senatul este prim for sesizat pe iniţiativa legislativă, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Sursa foto: Guvernul României, Facebook