Zile libere 2024

Zile libere 2024. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a comunicat că, în ședința de joi, Executivul a hotărât ca în anul 2024 zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie să fie acordate ca zile libere pentru personalul bugetar.

Acesta a menționat că aceste zile vor fi recuperate prin extinderea programului de lucru.

Mihai Constantin a declarat, la finalul ședinței de joi a Executivului, că are o veste pe care o consideră benefică pentru români în general.

El a menționat că pentru anul următor, 2024, pentru angajații din sistemul bugetar, pe lângă zilele legal stabilite ca libere, s-a hotărât ca zilele de joi, 2 mai, vineri, 16 august, și vineri, 27 decembrie 2024, să fie considerate zile libere pentru personalul instituțiilor și autorităților publice.

„Mai am şi o veste care cred că este bună pentru români, în general. Este vorba despre zilele libere pentru anul care vine, 2024, pentru cei din sistemul bugetar. Şi anume, pe lângă cele care sunt legal zile libere, s-a mai decis ca zilele de joi, 2 mai, vineri, 16 august, şi vineri, 27 decembrie 2024, să fie zile libere pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice”, a anunţat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

calendar
SURSA FOTO: Dreamstime

Recuperarea zilelor libere

În vederea compensării zilelor libere, instituțiile și autoritățile publice își vor extinde corespunzător programul de lucru până la:

  • 31 mai
  • 30 august 2024
  • 31 ianuarie 2025

Decizia este conform planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei instituții publice.

Hotărârea de a fixa zilele libere pentru personalul din sistemul bugetar la începutul anului a fost adoptată în conformitate cu prevederile Codului Muncii. Scopul este de a permite angajatorilor și angajaților:

  • să își planifice
  • să își anticipeze zilele libere pe întreg parcursul anului

Cine nu beneficiază de zile libere?

Dispozițiile hotărârii adoptate astăzi de Guvern nu se aplică în:

  • mediile de lucru unde desfășurarea activității nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității
  • magistraților sau altor categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 sau participanților în aceste procese

”Potrivit actului normativ, în cele 3 zile se vor efectua, prin centrala Ministerului Finanțelor, operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventuale operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului”, arată Ministerul Muncii într-un comunicat.

De asemenea, entitățile/administrațiile locale care, în zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, au scadențe pentru rambursarea împrumuturilor contractate din veniturile provenite din privatizare, conform termenelor stipulate în anexele la acordurile de împrumut, vor lua măsurile adecvate pentru a asigura efectuarea plăților la scadență.