Zi grea pentru Klaus Iohannis! Azi au loc discuțiile cu reprezentanții partidelor parlamentare. Aceștia sunt greu de mulțumit

Șeful statului a decis să este nevoie ca partidele parlamentare să se calmeze, motiv pentru care discuțiile au loc de abia azi. Klaus Iohannis este de părere că prima rundă de discuții nu va veni cu o soluție, însă spune că partidele parlamentare trebuie să înțeleagă că este nevoie de un guvern și trebuie să renunțe la pretenții. Decizia lui Klaus Iohannis va fi una grea, având în vedere că dorințele partidelor politice variază de la refacerea coaliției, Guvern minoritar, alegeri anticipate și până la formarea unui cabinet de tehnocrați.

Ce doresc liberalii?

Primul partid care va discuta cu președintele este Partidul Național Liberal, discuțiile începând la ora 12:00. Inițial liberalii spuneau că merg cu propunerea de premier în persoana lui Florin Cîțu, însă apoi au precizat că dacă nu există o majoritate parlamentară clară, atunci nu vor veni cu nicio propunere.

Liberalii doresc un guvern minoritar susținut pe fondul crizei sanitare, însă există contestatari ai actualei conduceri a partidului care doresc ca Ludovic Orban să fie premier.

Delegația care va purta discuții cu șeful statului este formată din Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu și Lucian Bode. Au existat zvonuri potrivit cărora Lucian Bode este soluția de rezervă pentru funcția de premier.

PSD nu are încă nicio propunere de premier

Partidul Social Democrat este cel de-al doilea partid care va purta discuții cu șeful statului. Social-democrații ar dori alegeri anticipate, cu toate că președintele Iohannis consideră că nu sunt posibile. Din această cauză, PSD va merge la discuții fără propunerea unui premier.

„Nu mergem în acest moment cu nicio propunere, pentru că vrem să vedem ce vrea preşedintele, în primul rând. Preşedintele este cel care s-a aflat în spatele cel puţin a unei părţi din această criză – cea politică, a girat-o, până la urmă, girându-l pe Florin Cîţu – şi trebuie să-şi refacă guvernarea pentru că acest tip de guvernanţă, nereuşit până acum, cel puţin din perspectiva rezultatelor guvernării – în acest timp este eroul principal”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, duminică, în emisiunea Insider Politic, la Prima TV.

Potrivit președintelui Consiliului Național al PSD, social-democrații nu vor susține un guvern minoritar. În plus, delegația care va merge la discuții va fi anunțată luni, înainte de a merge la Palatul Cotroceni.

USR-PLUS vrea refacerea coaliției fără Cîțu în funcția de premier

Stelian Ion, fostul ministru al Justiției, spune că USR-PLUS va merge la consultările cu președintele Klaus Iohannis cu scopul de a reface coaliția cu PNL și UDRM, însă cu o singură condiție – Florin Cîțu să nu mai fie premier.

„Florin Cîţu e cazul să-şi dea seama că este într-o situaţie în care nu mai poate continua şi, din păcate, până acum i-a tras pe colegii liberali după el. Este cazul să renunţe la această poziţie de forţă şi să găsim împreună o altă soluţie de premier. Se poate. România nu stă într-un singur om”, susţine Stelian Ion.

USR-PLUS nu are încă stabilită delegația cu care va merge, însă vineri seara, Dacian Cioloș a declarat că la discuții va fi însoțit de Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea. Propunerea de premier ar putea fi Dacian Cioloș, dar nu este exclusă nici nominalizarea lui Cristian Ghinea sau a lui Cătălin Drulă.

AUR vrea specialiști

Alianța pentru Unirea Românilor va discuta cu toate partidele din Parlament, spune co-președintele AUR, George Simion. Acesta mai spune că partidul dorește un guvern de specialiști și că va veni cu propuneri în acest sens.

”Dacă PNL-ul îl are doar pe Florin Cîţu, dacă PSD-ul nu vine cu niciun nume, o să venim noi cu propuneri, dar momentan vom sta şi vom dialoga cu toate partidele, vedem că şi domnul Orban este dispus să dialogheze, pentru stabilitate, pentru linişte, pentru o reconstrucţie a României”, a adăugat el.

Acesta a mai spus că AUR nu va susține un premier din zona ministerelor de forță precum Lucian Bode, Nicolae Ciucă sau Dan Vîlceanu.

În cazul în care Klaus Iohannis va continua pe ideea Florin Cîțu, co-președintele AUR, George Simion spune că partidul va declanșa procedura de suspendare a şefului statului.

UDMR preferă refacerea coaliției

În ceea ce privește UDMR, partidul susține că preferă refacerea coaliției PNL-URS PLUS-UDMR și sprijinul minorităților. Cu toate acestea, joi seara, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a făcut o declarație surprinzătoare. Acesta a spus că UDMR este deschis la discuții cu USR și PSD pentru formarea majorității.

”Noi suntem deschişi la orice discuţie, şi cu cei de la USR ,şi cu cei de la PSD. Ştiţi că noi nu am fugit niciodată de o dezbatere, deci cu aceste două formaţiuni, dacă este necesar, dar sigur, acum cadrul constituţional este acela în care preşedintele cheamă la consultări partidele şi acolo va fi prima rundă în care fiecare îşi expune punctul de vedere”, a declarat Cseke Attila.

Ultimele discuţii, preşedintele le va avea la ora 17:00, cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, după care este aşteptată o declaraţie  în care să prezinte concluziile întâlnirilor cu partidele.