Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat țărilor occidentale să trimită ajutor militar Ucrainei. Liderul de la Kiev a susținut că acest lucru va permite să se atace infrastructura aflată în interiorul Federației Ruse, care este utilizată de armata rusă pentru a lovi teritoriul ucrainean.

Volodimir Zelenski a condamnat vehement atacurile rusești de joi. E vorba de cele care au vizat regiunea de graniță Harkov. Un număr de 7 civili și-au pierdut viața în urma unor rachete și bombe aeriene lansate de pe teritoriul rus.

Volodimir Zelenski aduce în discuție interdicția impusă de Occident

Președintele Ucrainei a subliniat deficitul de apărare antiaeriană al Ucrainei. El a făcut referire și interdicția impusă de majoritatea aliaților, care nu permit Ucrainei să atace teritoriul inamic cu arme occidentale.

Atacurile precum cel de joi sunt posibile din cauza restricțiilor de apărare ale Ucrainei. Volodimir Zelenski a exprimat regretul că armata sa nu poate distruge lansatoarele de rachete din Rusia din cauza acestor restricții și a lipsei rachetelor cu rază lungă de acțiune.

razboi in Ucraina, soldat, Ucraina
Soldat aflat pe câmpul de luptă/SURSA FOTO: Facebook/ Volodimir Zelenski

Aliaților Ucrainei au interzis să se folosească armele pe care le trimit pentru a lovi Rusia

Statele Unite, Franța și Regatul Unit au trimis Ucrainei un număr limitat de astfel de rachete. Kievul le folosește cu succes pentru a distruge ținte militare rusești în teritoriile ucrainene ocupate.

Cu toate acestea, majoritatea aliaților Ucrainei au interzis până acum acestei țări să folosească armele pe care le trimit pentru a lovi în interiorul Federației Ruse. Motivul este legat de teama unor eventuale represalii directe din partea Moscovei.

Liderul Ucrainei percepe interdicțiile drept greșite

Regatul Unit a anunțat recent că va permite Ucrainei să lovească teritoriul inamic cu arme de proveniență britanică. În schimb, Statele Unite, Franța și majoritatea aliaților Ucrainei nu și-au schimbat oficial politica privind utilizarea de către Kiev a echipamentelor lor militare.

Volodimir Zelenski a subliniat că toate țările din lume ar considera restricțiile în lupta împotriva terorii drept greșite și nedrepte. El a adăugat că protejarea vieții trebuie să fie susținută de toate instrumentele necesare pentru a înfrânge cu adevărat teroriștii. În acest context, a făcut referire la Rusia. Liderul de la Kiev a cerut liderilor străini să arate mai multă hotărâre în această privință.

„Toate ţările (din lume) ar percepe restricţiile în lupta împotriva terorii ca fiind greşite şi nedrepte”, a insistat Zelenski în discursul său.