Energia verde și agricultura sunt sectoarele vedetă care, în ultimii ani, au atras atenția investitorilor, atât străini, cât și români. Mare parte dintre antreprenorii români aflați în clasamentul Capital și-au alocat resursele financiare în aceste domenii. Inginerul Ion Grecu a văzut acest potențial cu mulți ani înainte de venirea crizei. După ce grupul Elcomex a devenit unul dintre marii jucători din energie, omul de afaceri a decis să investească o sumă importantă în achiziția de teren agricol. Astfel, în urmă cu mai bine de zece ani, Ion și Camelia Grecu au cumpărat mai multe hectare de teren cu intenția de a construi o mică fermă de familie.

Până să se apuce de mica fermă, cei doi soți au observat că pe pământul lor bătea foarte tare vântul. Prin urmare, după un studiu și o atentă monitorizare, au mai cumpărat teren și au investit din nou în energie verde. Astfel, înainte de venirea crizei, cei doi soți au ajuns să dețină circa 1.600 de hectare, investiție realizată ca urmare a vânzării unui parc eolian.

Având în proprietate atât de mult teren, Ion Grecu a modificat planul: mica fermă de familie a devenit una dintre cele mai mari investiții românești în sectorul agro-industrial. Astfel, a luat naștere unul dintre puținele businessuri integrate din domeniu. Prima verigă din lanț o reprezintă utilajele și capacitatea de a lucra terenul agricol aflat în proprietate și chiar mai mult, până la 4.000 ha. A doua investiție a fost înființarea unor silozuri complet automatizate și de mare capacitate. Investiția totală de 3,7 mil. euro a început în anul 2009, ca parte a unui proiect cu finanțare europeană. Urmează Fabrica de Nutrețuri Combinate, pusă în funcțiune în 2013, în urma unei investiții din fonduri proprii de 4,2 milioane de euro.

Ținta anului 2017 – cea mai mare fermă de capre din lume

În vara anului 2012, a fost inaugurată și ferma de capre, care în prezent are peste 6.000 de capete. Ferma a fost concepută pentru a putea adăposti 30.000 de capre. În următorii doi-trei ani, familia Grecu și-a propus să-și dubleze numărul de efective și să ajungă să dețină cea mai mare fermă de capre din lume. Pare o alegere ciudată, dar piața o justifică. „Am ales capra în urma unui studiu pe care l-am comandat în momentul în care ne-am hotărât să facem aceasta societate. Un pahar de lapte de capră se digeră în 20 de minute, în timp ce un pahar de lapte de vacă are nevoie de 24 de ore“, spune Camelia Grecu. Ea explică și celelalte proprietăți: „încă din antichitate, laptele de capră s-a numit «elixirul alb», este folosit în tratarea bolilor, este un antiinflamator cunoscut, ajută la creșterea imunității, se recomandă chiar și în alimentația sugarilor de sub un an“.

În 2012, au fost achiziționate primele capre. „Vorbim despre o specie de capre venită din Franța, diferită de rasa autohtonă, care a avut nevoie de condiții de biosecuritate, climaterice și de hrană absolut speciale“, mai spune Camelia Grecu. În ferma de capre, familia Grecu a investit în ultimii cinci ani aproape 12 milioane de euro.

Fabrică de 10

Cea mai recentă investiție, care completează businessul integrat, este fabrica de procesare a laptelui colectat din ferma proprie cât și de la caprele deținute de 675 de fermieri din județele Tulcea și Constanța. Unitatea a cărui capacitate este de 50.000 de litri/zi a fost deschisă în iunie 2014, investiția ridicându-se la 10 milioane de euro. Utilajele folosite sunt de ultima generație, iar măsurile de igienă și întreținere fac din această unitate una dintre cele mai sigure fabrici din țară. „Am avut specialiști din Franța care ne-au ajutat să punem la punct rețete, să punem la punct tehnologia de procesare a laptelui de capră“, mai spune Camelia Grecu. Franța este principala destinație a produselor fabricate în localitatea Nicolae Bălcescu din județul Constanța. 

De altfel, exporturile de materie primă și de produse finite a oferit familiei Grecu un start lansat în industria agro-alimentară. „Primul nostru colaborator este o firmă din Franța, unde anul trecut am exportat un milion de litri de lapte, anul acesta, în contract, pe lângă milionul de litri mai vindem și 200 de tone de coagul și 80 de tone de telemea – brânză albă, cum o numesc ei“, declară Camelia Grecu, care are în directă coordonare activitatea fabricii de lapte. Produsele LactIQ au trecut granița și în țări precum Polonia și Italia, în ultima fiind la mare căutare parmezanul de capră. Brânză lactică, chefir, sana, telemea, cașcaval și laptele de capră sunt produse Elcomex care se găsesc și în rețelele de magazine din România. „Ne propunem în viitor să înființăm un lanț de magazine proprii și, în proporție de 30% din producție, putem să fim de acord să facem și marcă proprie. Am preluat prima comandă de marcă proprie pentru Mega Image, pentru cinci produse, și suntem în discuții cu Lidl“, povestește Camelia Grecu, câteva din planurile de dezvoltare. Din aceeași categorie, managerul fabricii LactIQ anunță lansarea a două noi produse: smântână și unt din lapte de capră.

Toate aceste planuri sunt posibile ca urmare a investițiilor de peste trei milioane de euro în rețeaua de colectare, formată din 73 de puncte. Compania recepționează și prelucrează laptele a încă 65.000 de capre, pe lângă cel obținut în ferma proprie. Pentru a corespunde normelor de igienă, familia Grecu a donat ghiumuri de inox fermierilor – parteneri.

O premieră în industria alimentară românească este descoperirea rețetei prin care se poate obține lapte de capră fără lactoză. Luna trecută, reprezentanții companiei au reușit această performanță în urma unui proces tehnologic inovativ, testele de laborator confirmând obținerea laptelui de capră delactozat în proporție de 99%. Până în prezent, unitatea a reușit să obțină toate certificările care-i permit să exporte atât în Europa și America, cât și în statele arabe. Când vine vorba de implicarea statului la dezvoltarea unui business de asemenea anvergură, Camelia Grecu spune că singurul ajutor pe care l-ar aprecia ar fi promovarea produselor românești pe piața externă așa încât să nu mai exportăm materie primă, ci produse finite. În loc de încheiere trebuie precizat că mai mulți membri ai familiei Grecu sunt implicați în dezvoltarea businessului.

Business în cifre

1.620 de hectare de teren agricol aflate în proprietate pentru activitatea Elcomex Agroindustrial

6.000 de capre din rasele Saanen și Alpina se află în ferma din localitatea Nicolae Bălcescu (Constanța)

10 milioane de euro reprezintă investiția în fabrica de procesare a laptelui, inagurată în iunie 2014

4,2 milioane de euro este investiția realizată în fabrica de Nutrețuri-Combinate, cu o capacitate de producție de 5 tone/oră

675 de fermieri din județele Tulcea și Constanța, care dețin circa 65.000 de capre, livrează lapte către compania deținută de familia Grecu

42 milioane de euro este averea estimată a familiei Grecu, conform ediției de anul trecut a Top 300 Cei mai bogați români