Walter Rothensteiner, care este şi preşedintele diviziei listate a RZB – Raiffeisen Bank International (RBI) – a reafirmat că se aşteaptă ca RBI să revină pe profit în 2015, după ce în 2014 ar urma să înregistreze pierderi din cauza situaţiei din Ucraina şi Ungaria.

'În condiţiile în care BCE analizează calitatea activelor celor 130 de bănci europene, vor exista anumite mişcări când vor fi publicate rezultatele testelor de stres, în 26 octombrie. Aş fi uluit dacă Raiffeisen nu va trece testele de stres, dar vor exista anumite bănci europene care vor avea nevoie relativ rapid de majorarea capitalului. Piaţa pentru acţiuni va deveni dificilă în Europa', a declarat şeful RBI.

Acesta a minimalizat impactul sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei – singura piaţă profitabilă a RBI în Europa Centrală şi de Est.

'Rusia îşi gestionează foarte bine sectorul financiar. Chiar dacă suntem o bancă din Austria, de-abia simţim vreun efect al sancţiunilor. Noile reglementări europene privind capitalul împiedică mult mai mult afacerile', a explicat Rothensteiner, referindu-se la regulile mai stricte privind nivelul capitalului pe care trebuie să-l deţină băncile pentru a sprijini activele, cum ar fi împrumuturile, măsuri care ar urma să reducă creditarea.

Spre deosebire de Volksbanken (care se confruntă cu dificultăţi financiare), băncile austriece pot face faţă testelor de stres derulate de BCE, chiar dacă au investit masiv în Rusia şi Ucraina, a afirmat săptămâna trecută ministrul austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling.

Printre cei mai mari creditori din Europa emergentă se află grupurile austriece Raiffeisen Bank International AG (RBI), Bank Austria AG şi Erste Group Bank AG. Alte instituţii austriece incluse în testele de stres sunt Bawag PSK Bank AG, Raiffeisenlandesbank Niederoesterreich-Wien AG şi Raiffeisenlandesbank Oberoesterreich AG.

Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României, la finele anului trecut băncile austriece controlau 37,1% din totalul activelor din sistemul bancar românesc.

În România, Raiffeisen Bank are, în prezent, peste două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 de clienţi IMM-uri şi 7.500 de companii. În 2013 banca a obţinut un profit net de 104 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de 2012.AGERPRES