S-a scris istorie miercuri seară, după ce Donald Trump a devenit cel de-al treilea președinte american care a fost trimis în judecată în cadrul unei proceduri de destituire.

Cei 435 de membri din Camera Reprezentanților au votat pentru sau împotriva acuzării președintelui Trump cu privire la două articole – abuzul de putere și obstrucția Congresului – ajungându-se la concluzia că acesta a comis infracțiuni în relațiile sale cu Ucraina.

Cum s-au împărțit voturile

În ciuda semnelor de la începutul săptămânii potrivit cărora mai mulți democrați din raioanele favorabile lui Trump ar putea vota împotriva acuzației, Nancy Pelosi, liderul Camerei Reprezentanţilor, a asigurat cu ușurință cele 216 de voturi necesare.

Cu privire la primul articol de acuzare, 229 de democrați au votat în favoarea lui și li s-a alăturat și un independent. Toți cei 187 de republicani au votat împotrivă, cărora li s-au alăturat doi democrați – Collin Peterson și Jeff Van Drew – care au votat, de asemenea, împotriva procedurii.

În legătură cu cel de-al doilea articol, cel de obstrucție a Congresului, trei democrați au rupt rândurile, Jared Golden din Maine s-a alăturat domnului Peterson și Van Drew în votul împotriva moțiunii. Un singur democrat – candidatul la președinție, Tulsi Gabbard – înregistrat ca „prezent” pentru cele două voturi, s-a abținut. Într-o declarație după vot, doamna Gabbard a declarat că „a rămas imparțială” votând în acest fel.

Reacția lui Donald Trump

Preşedintele american, Donald Trump, a denunţat miercuri seară din Michigan “ura” democraţilor din Congres, la scurt timp după punerea sa sub acuzare de către Camera Reprezentanţilor, scrie AFP.

“În timp ce creăm locuri de muncă şi ne batem pentru Michigan, stânga radicală din Congres este roasă de invidie, ură şi furie, şi vedeţi ce se întâmplă”, a declarat el în cursul unui miting de campanie în oraşul Battle Creek.

“Democraţii încearcă să anuleze votul a zeci de milioane de americani”, a adăugat el.

Ce îl așteaptă acum de președintele american

Punerea în judecată a lui Donald Trump, care a avut loc în timp ce președintele a organizat o adunare de campanie în Michigan, înseamnă că în Senat va avea loc un proces anul viitor. În conformitate cu Constituția SUA, se va decide aici dacă îl vor condamna pe președinte. Dar cum republicanii controlează Senatul, este puțin probabil ca domnul Trump să fie înlăturat din funcție.

Cu toate acestea, într-o conferință de presă care a urmat votului de miercuri, doamna Pelosi a sugerat că va întârzia mutarea articolele către Senat pe fondul temerilor cu privire la modul în care republicanii vor conduce procesul.