Donald Trump ar putea să devină astfel al treilea președinte împotriva căruia se inițiază o procedură de destituire. Mai există două voturi de destiuire a președintelui în istoria SUA, pentru Bill Clinton în 1998 și Andrew Johnson în 1868.

Mii de americani s-au adunat în cursul zilei în mai multe orașe din Statele Unite, pentru a susține procedura de destituire împotriva președintelui Donald Trump, scandând „nimeni nu este mai presus de lege.”

Care sunt șansele președintelui american?

Discuţiile, care s-au întins pe o perioadă de şase ore în camera inferioară a Congresului controlată de democraţi, s-au concentrat pe două articole ale punerii sub acuzare care îl vizează pe preşedintele republican Trump: abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului.

Odată ce discuțiile se vor încheia, cei 431 de congresmeni din Camera Reprezentanților vor vota separat asupra fiecărui articol de destituire. Votul se va desfășura după linia de partid. Este de aștepat ca toți cei 233 de democrați să voteze împotriva lui Trump, iar cei 197 de republicani în sprijinul acestuia.

Dacă se trece de Camera Reprezentanților, vor fi aleși congresmeni, care să reprezinte tabăra acuzării în Senat. Aceștia vor fi, cel mai probabil, din Comisia Judiciară și, posibil, din Comisia de Informații, care a condus ancheta.

Trump e o amenințare pentru SUA și democrație

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, l-a calificat miercuri pe preşedintele american Donald Trump o ameninţare pentru SUA şi pentru democraţia din această ţară, în deschiderea dezbaterii istorice în vederea punerii sub acuzare a liderului de la Casa Albă, după cum transmite Reuters şi dpa.

„Foarte trist acum, viziunea fondatorilor noştri despre o republică se află sub ameninţarea acţiunilor dinspre Casa Albă. Deschid în mod solemn, cu tristeţe, dezbaterea privind punerea sub acuzare a preşedintelui Statelor Unite”, a spus Pelosi.

„Dacă nu acţionăm acum, ar însemna să ne abandonăm misiunea. Este tragic că acţiunile nesăbuite ale preşedintelui fac necesară punerea sub acuzare. El nu ne-a lăsat altă opţiune”, a subliniat lidera democrată.

„Este o realitate faptul că preşedintele e o ameninţare continuă pentru securitatea noastră naţională şi pentru integritatea alegerilor noastre, baza democraţiei noastre”, a adăugat ea.

Președintele califică demersul drept o farsă

De cealaltă parte, președintele se apără și califică demersul drept o farsă și „o tentativă de lovitură de stat”.

„Totul este doar o farsă. N-am nicio vină pentru asta, am zero responsabilitate. Se folosesc de o discuție telefonică avută cu președintele Ucrainei, o conversație ireproșabilă, toată lumea știe că nu era absolut nimic în neregulă cu ea. Să-l destitui pe președintele SUA pentru așa ceva e o rușine și o pată pentru țara noastră”.

Demersul democraților este „o tentativă de lovitură de stat ilegală şi partizană”, motivată de resentimente,afirmă Trump, într-o scrisoare deschisă de șase pagini.

„Sunteţi incapabilă să acceptaţi verdictul urnelor” din 2016, o apostrofează liderul de la Casă Albă pe Nancy Pelosi, lidera democraților din Camera Reprezentanților.