Într-un interviu acordat pentru ziare.com, medicul Emilian Imbri susține că odată cu creșterea alarmantă a numărului de infectări cu noul coronavirus, sistemul sanitar va fi în colaps, în contextul în care, potrivit estimărilor făcute de specialiști, România va înregistra chiar și 20.000 de infectări.

Totodată, medicul susține că managerii spitalelor au învățat deja din experiențele trecute, iar măsurile luate în spital vor fi unele mai drastice.

”Sistemul sanitar va fi aglomerat. Nicio țară nu are un număr de paturi egal cu numărul cetățenilor. Vor fi, probabil, 20.000 de infectări, așa cum spun specialiștii. Însă nu toți vor avea nevoie de spitalizare. Iar referitor la accidentele care au dus la tragedii, acum managerii de spitale știu mai multe ca la începutul pandemiei și au pus la punct partea de infrastructură. Acum se știe că și o simplă încărcare a unui telefon ar putea produce o scânteie care declanșează un dezastru”, a spus Imbri pentru Ziare.com.

Medicul a mai adăugat că la debutul pandemiei de coronavirus nu se știau anumite aspecte, iar datorită tragediilor din ultimele luni, medicii au devenit mai precauți, toată lumea urmând să răspundă penal pentru greșelile făcute.

”Vor răspunde penal”

El a subliniat faptul că se va ajunge la suprasolicitarea personalului, în special în cazul celor care lucrează în zona medicală. Potrivit acestuia, vor fi pierderi semnificative, iar numărul deceselor va exploda și el în următoarea perioadă.

”La început nu se știau lucrurile care se cunosc acum: la ce concentrație se lucrează cu oxigenul, nici că acesta poate intra în costume, cearșafuri și pături. Toate acestea și multe altele s-au aflat, din păcate, în urma unor tragedii. În prezent, partea de infrastructură se cunoaște. S-au luat deja măsuri.

Orice mecanic, orice instalator care a greșit va răspunde penal. Nu mai riscă nimeni să trecem prin ce s-a trecut. Va fi vorba despre suprasolicitarea personalului, oameni care lucrează în zona medicală. (…) Bine, vom număra pierderile. Vor fi mulți care își vor plânge decedații”, a mai adăugat medicul.

De menționat este faptul că precizările lui Emilian Imbri vin în contextul creșterii alarmante a numărului de infectări cu noul coronavirus. Potrivit datelor publicate miercuri de GCS, până ieri, 29 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.221.636 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 1.388 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.110.542 de pacienți au fost declarați vindecați.

Totodată, au fost înregistrate 10.826 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 259 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.