Președintele din Filipine a avertizat că persoanele care nu se vaccinează pot fi arestate dacă nu se izolează la domiciliu. Rodrigo Duterte a declarat că persoanele care nu vor să se vaccineze anti-COVID-19 vor fi arestate dacă nu se conformează ordinului de izolare la domiciliu, pe fondul creșterii numărului de noi cazuri de COVID-19.

În cadrul unui discurs televizat, Rodrigo Duterte a declarat că cere liderilor comunităților să caute persoanele nevaccinate și să se asigure că acestea sunt consemnate la domiciliu.

„Dacă refuză, dacă ies din case și se deplasează în cadrul comunității, pot fi arestate. Dacă refuză, căpitanii au puterea să aresteze persoanele recalcitrante”, a mai spus președintele filipinez. Numărul zilnic de cazuri de COVID-19 a atins recordul din septembrie până acum, cu 17.220 cazuri anunțate joi, a declarat ministerul filipinez al sănătății. El a precizat, potrivit Reuters, citat de Rador, care a precizat că cifra conține și cazurile de infecție cu Omicron.

Restricții au fost extinse în Filipine

Autoritățile din Filipine au anunțat, în urmă cu câteva zile, că vor extinde restricțiile COVID în Manila pentru a include peste 11 milioane de persoane care locuiesc în apropierea capitalei, în contextul creșterii numărului de cazuri, a anunțat guvernul. Infecțiile zilnice au crescut la un maxim al ultimelor două luni în ianuarie, iar departamentul de sănătate a avertizat asupra unui număr mai mare de cazuri în următoarele zile, în urma detectării unor cazuri locale ale variantei Omicron, foarte contagioasă.

Provinciile Bulacan, Cavite și Rizal, care înconjoară Manila, au fost plasate sub cea de-a treia alertă maximă „din cauza unei creșteri puternice a cazurilor de Covid-19”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al președinției, Karlo Nograles, într-un comunicat, citat de France 24.

Regulile care vor intra în vigoare de la jumătatea lui ianuarie

În cadrul restricțiilor mai stricte, care vor fi în vigoare până la jumătatea lunii ianuarie, locuitorii nevaccinați trebuie să rămână acasă, cu excepția cazului în care cumpără produse de primă necesitate sau fac exerciții fizice. Restaurantele, parcurile, bisericile și saloanele de înfrumusețare vor funcționa la o capacitate mai mică, în timp ce cursurile în persoană și sporturile de contact sunt suspendate. Ordinul vine la o zi după ce Manila a trecut la nivelul 3 de alertă. Aproximativ 70% dintre locuitorii din Metro Manila sunt complet vaccinați, dar mai puțin de jumătate din populația națională este complet vaccinată, potrivit datelor guvernamentale.

Înainte de înăsprirea regulilor de carantină, Filipine s-a aflat la al doilea cel mai scăzut nivel de alertă din 3 decembrie, deoarece numărul cazurilor a scăzut, ceea ce a permis restaurantelor și localurilor de interior să își mărească capacitatea și cursurilor în persoană să fie reluate în mod limitat.

În Filipine s-au înregistrat peste 2,8 milioane de infecții și peste 51.000 de decese.