Le Figaro: Partidele naţionaliste vor fi, fără îndoială, majoritare duminică: care va fi drumul de urmat pentru Catalonia?
Oriol Pujol: A doua zi după alegeri vom vorbi cu celelalte partide pentru a stabili cum va fi formulată întrebarea pentru referendum şi pentru a fixa cadrul unor negocieri cu guvernul spaniol. Dacă aceste negocieri nu duc la niciun rezultat, vom stabili o lege catalană pentru a autoriza un referendum. Dacă guvernul spaniol împiedică intrarea acestei legi în vigoare, atunci vom căuta alte instrumente legale internaţionale.
Le Figaro: Veţi organiza un referendum cu orice preţ?
Oriol Pujol: Vom organiza un referendum în orice caz. Rămâne o ultimă posibilitate: să convocăm alegeri în cadrul cărora singura propunere a partidelor naţionaliste să fie crearea unui nou stat în sânul Uniunii Europene.
Le Figaro: Din cauza dezbaterii privind independenţa, s-a vorbit mai puţin despre bilanţul vostru. În 2010, CiU a promis să înjumătăţească numărul şomerilor, dar şomajul a crescut cu 25%…
Oriol Pujol: După doi ani de guvernare, bilanţul nostru privind şomajul este prost. Dar în momentul în care am venit la putere nu cunoşteam situaţia, bănuiam că este una rea dar nu ştiam cât este de rea…
Le Figaro: Totuşi, rata şomajului este publică…
Oriol Pujol: Şomajul da, dar nu şi instrumetele prin care poate fi combătut. Nu cunoşteam situaţia serviciilor publice de angajare, a finanţelor publice, nici ce marjă aveam pentru a ajuta întreprinderile şi pentru a crea locuri de muncă.
Le Figaro: Şi indicatorii de sărăcie au crescut: ce veţi face pentru a remedia această situaţie?
Oriol Pujol: Procentul persoanelor care ar fi putut să treacă pragul sărăciei era deja mare încă din momentul în care conjunctura era bună şi alţii erau la guvernare. Apoi, a trecut de la 16% la aproape 19%. Am modificat criteriile de atribuire a RMI-ului regional pentru ca beneficiarii să fie acele persoane care au într-adevăr nevoie. Am luat măsuri dificile. Toate ajutoarele pentru familii au fost oprite, deşi familia face parte din ADN-ul partidului nostru.
Le Figaro: Aceste subiecte au fost tratate suficient de mult în timpul campaniei?
Oriol Pujol: Suntem acuzaţi că vorbim despre un stat pentru a nu vorbi despre austeritate. Sunt subiecte separate. Avem nevoie de un stat pentru că nu putem tăia mai mult din buget. Catalanii suportă o austeritate mai mare decât în alte locuri. Statul nu plăteşte banii pe care îi datorează Cataloniei.