Fostul ministru catalan Xavier Vendrell (stânga separatistă), omul de afaceri Oriol Soler şi David Madí, preşedintele fostului partid centrist catalan CDC, precum şi alte 18 persoane sunt bănuite că au deturnat bani publici pentru a acoperi cheltuielile din Belgia ale lui Carles Puigdemont, stabilit la Waterloo după declararea independenţei Cataloniei, rămasă fără efect, din octombrie 2017, transmite lalibre.be

Au fost făcute şi percheziţii la următoarele domicilii și companii

Fondurile ar proveni de la Députacion de Barcelone, organ care asigură diferitele funcţii administrative şi executive ale provinciei Barcelona şi de la ASBL „Plataforma pro Selecciones Deportivas Catalanas”, care acţionează pentru imaginea internaţională a echipelor sportive catalane, a precizat Garda civilă.

Au fost făcute şi percheziţii la domiciliile sau companiile aparţinând unor membri ai mişcării separatiste din Catalonia, potrivit ziarelor La Vanguardia şi El País, ca şi canalului public RTVE.

Carles Puigdemont s-a stabilit în Belgia după declaraţia de independenţă votată pe 27 octombrie 2017 de parlamentul catalan cu 70 de voturi din 135, dar eşuată.

Justiţia spaniolă a cerut Parlamentului European să ridice imunitatea lui Puigdemont

În mai 2019, fostul preşedinte separatist a fost ales în Parlamentul European. Justiţia spaniolă a cerut totuşi în ianuarie ca instituţia europeană să ridice imunitatea legată de mandatul parlamentar al dlui Puigdemont. Tribunalele spaniole speră să-l judece pe independentist pentru participarea sa la organizarea unui referendum de autodeterminare ilegal din Catalonia pe 1 octombrie 2017, care a dus la declaraţia de independenţă a acestei regiuni bogate din nord-estul Spaniei.

În octombrie 2019, Curtea Supremă a condamnat nouă independentişti catalani la pedepse cuprinse între 9 şi 13 ani de închisoare pentru revoltă şi delapidare. Celelalte trei persoane cercetate, foşti membri ai guvernului catalan, au primi amenzi pentru nesupunere.