Este vorba despre Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş Bolyai. Conform celor spuse de el, noile măsuri anti-COVID vor avea efect în 3-4 săptămâni dar nu sunt suficiente pentru a stopa pe deplin răspândirea virusului.

Situația este dramatică

Răzvan Cherecheş susține că perioada ce va urma este una dificilă.

„Vom testa mai puțin, vom avea mai puține cazuri și vom scădea sub 3. Vom relaxa măsurile înainte de alegeri, pentru ca populația să fie mulțumită la alegeri. Ceea ce cu rata de transmitere intracomunitară pe care o avem e ca și cum ai pune paie de foc. După alegeri, numărul de teste va crește din nou, vom descoperi că situația e dramatică și vom intra într-un hard lockdown până în ianuarie”, a spus acesta într-un interviu acordat pentru spotmedia.ro

De asemenea, specialistul a explicat faptul că problema se poate rezolva numai prin creșterea capacității de testare și de a face anchete epidemiologice în 24 de ore.

„Toate studiile arată că prindem cam o zecime dintre cei care sunt pozitivi. Testarea ar trebui să fie gratuită, punct. Toţi contacţii celor care au fost expuşi ar trebui testaţi. La noi, anchetele epidemiologie se fac cu întârziere de zile, ceea ce le face perfect inutile. Nu controlăm nimic. Sunt ţări care au alocat mii de persoane pentru anchetele epidemiologice. La noi se lucrează cu voluntari, fără protocoale standardizate, fără să existe fonduri, fără resursă umană suplimentară”, a adăugat el în interviul respectiv.

Conform celor spuse de el, problemele de organizare administrativă care țin de ministerul Sănătăţii sunt masive.

„Dacă acum aţi merge la oricare DSP din ţară şi aţi întreba câte cazuri şi câţi contacţi ai cazurilor pozitive au avut ieri, nu vă vor putea spune”, a conchis Răzvan Cherecheş.