Vom fi loviți de o nouă variantă COVID? OMS: Ar putea fi mai periculoasă decât celelalte

În acest context, specialiștii OMS au explicat și de ce resping ideea unei a treia doze de vaccin anti-COVID.

„Pandemia este departe de a se fi încheiat. Există o probabilitate puternică a apariţiei şi difuzării unor noi variante îngrijorătoare, posibil mai periculoase şi mai dificil de controlat”, avertizează Organizația Mondială a Sănătății într-un comunicat.

Tendințele recente sunt îngrijorătoare

De asemenea, preşedintele Comitetului, Didier Houssin, a punctat într-o conferinţă de presă că tendințele recente sunt îngrijorătoare.

„Tendinţele recente sunt îngrijorătoare. La 18 luni de la declararea stării de urgenţă a sănătăţii publice internaţionale, continuăm să alergăm după virus, iar virusul continuă să alerge după noi”, a declarat francezul Didier Houssin.

Până în momentul de față, OMS a înregistrat patru variante îngrijorătoare: afla, beta, gamma şi delta. Trebuie menționat că varianta delta este mult mai contagioasă decât celelalte, fiind și mai rezistentă la vaccinuri, în ciuda faptului că serurile continuă să protejeze împotriva celor mai grave forme de COVID-19.

Așadar, profesorul Didier Houssin subliniază că membrii Comitetului de urgenţă al OMS fac două recomandări. Potrivit acestora, apărarea unui acces echitabil la vaccinuri este foarte importantă iar autoritățile nu trebuie să ia iniţiative puţin justificate ştiinţific, precum vaccinarea cu o a treia doză de vaccin.

Este necesară o „continuare a apărării neobosite a unui acces echitabil la vaccinuri şi o distribuire echitabilă a vaccinurilor în lume, prin încurajarea împărţirii dozelor, producţiei locale, liberalizarea dreptului de proprietate intelectuală, transferuri de tehnologie, consolidarea puterii capacităţilor de producţie şi, bineînţeles, finanţări necesare în vederea implementării tuturor acestor activităţi”, a declarat profesorul Houssin.

Sursă foto: Pexels.com