Vicepremierul Dan Barna, căruia premierul Florin Cîţu i-a cerut să-şi clarifice declaraţiile privind eventuala participare la evenimente numai a persoanelor vaccinate, a revenit cu explicaţii.

“Am spus că susțin orice măsuri mai ferme care încurajează și duc populația spre a înțelege cât de importantă este vaccinarea. Dacă ne uităm și la celelalte țări, pare că și aceasta e o modalitate.

În Franța, spre exemplu, în ziua în care s-a anunțat că medicii vor fi obligați să se vaccineze și că vor fi condiționată intrarea în anumite spații publice – baruri, restaurante – de existența vaccinării, un milion de francezi s-au dus și s-au vaccinat”, a declarat Dan Barna, invitat la Digi24.

“Toată comunitatea trebuie să stea la dispoziţia unor oameni, aici avem o problemă”

Vicepremierul este de părere că statul român are dreptul să ia măsuri în situaţia în care anumite persoane “consideră că viaţa lor e mai valoroasă decât a semenilor lor şi nu vor să contribuie la protecţia aceasta comună care vine prin vaccinare”.

“Ideea că toată comunitatea trebuie să stea la dispoziţia unor oameni, aici avem o problemă. Ştiţi, e teoria aceea pe care o spunea şi regretatul Ion Raţiu, care spunea că dreptul tău încetează când se încalcă dreptul meu.

Susţin opinia oricui, să aibă altă părere şi sunt de acord cu asta, dar în momentul în care această altă părere din altă poziţie afectează dreptul la viaţă al celorlalţi, al comunităţii în sens larg, trebuie să existe nişte măsuri şi nişte variante prin care comunitatea să fie protejată”, a spus, miercuri seara, Dan Barna, potrivit digi24.ro.

Măsurile mai ferme ar convinge o parte a populaţiei să se vaccineze, crede Barna

Vicepremierul spune că respectă opţiunea celor care sunt împotriva vaccinului, dar există multe persoane care nu sunt împotriva ideii şi ar putea fi convinse de anumite măsuri mai ferme.

“În momentul în care ţi se spune clar: «Vei avea dificultăţi sau costuri pentru a accesa anumite servicii publice dacă nu ai vaccinare» – în continuare dreptul la opţiune există – oamenii zic: «Băi, ia să mă duc să mă vaccinez», că nu au o problemă de fond.

Cei care sunt împotriva vaccinului, ok, e o categorie, o respectăm, acolo nu e nimic de discutat, dar e o altă parte de populaţie care nu e împotriva ideii, dar care, dacă ar fi nişte măsuri mai ferme, s-ar vaccina şi asta ar face ca perspectiva unui val patru, despre care profesioniştii din domeniul medical vorbesc, să fie una cu efecte potenţiale mult mai reduse”, a mai spus copreşedintele USR PLUS.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin