“Creşterea înregistrată reprezintă un semnal încurajator pentru ameliorarea indicatorilor de pe piaţa logistică. Este de semnalat şi revenirea tranzacţiilor de vânzare în 2010, CBRE intermediind vânzarea a două fabrici, tranzacţii în valoare de peste 4 milioane euro”, a declarat Marian Orzu, directorul departamentului industrial al CBRE România.

Una dintre fabricile tranzacţionate are o suprafaţă de 6.000 mp şi este situată pe un teren de 22.000 mp în zona Chitil. Fabrica a fost vândută către producătorul de papetărie Pigna România. Cea de-a doua tranzacţie este reprezentată de vânzarea unei construcţii de 2.500 mp (o hală de 1.000 mp şi birouri de 500 mp), situată pe un teren de 3.500 mp în zona de nord a capitalei. Fabrica a fost cumpărată de Alvogen, o companie nou intrată pe piaţa distribuitorilor de medicamente.
    
Fără proiecte noi

În această perioadă a fost realizată o singură livrare notabilă, respectiv prima fază a parcului Millennium Logistic Park.

„Există un număr de dezvoltatori activi în special în afara Bucureştiului în oraşe precum Ploieşti, Constanţa, Braşov sau Cluj Napoca. Ploieştiul se conturează ca un pol major al dezvoltărilor logistice (parcul industrial Ploieşti West Park) precum şi al unităţilor de producţie (de menţionat investiţia Lufkin de 126 mil. euro). Totodata, se poate observa o creştere a cererii pentru terenuri în zone industriale – în special zona A1 – autostrada spre Piteşti –  şi Ploieştiul, care devine un satelit al Bucureştiului din punct de vedere industrial“, mai precizează autorii analizei.

La sfârşitul celui de al treilea trimestru, chiria pentru spaţii în locaţii premium se situa la nivelul de 4,15 euro/mp/lună, în timp ce randamentul invesţional este de 10,5%. Rata de neocupare este de 14% la nivelul Bucureştiului, iar stocul de spaţii industriale moderne din Bucureşti a ajuns la 890.000 mp.