Volksbanken se confruntă cu un deficit de capital în cadrul testelor de stres în special din cauza subsidiarei din România şi a creditelor neperformante pe segmentul corporate din Europa de Est. De aceea, în 3 octombrie banca a anunţat că intenţionează să se restructureze singură, pentru a evita situaţia în care contribuabilii să fie nevoiţi să injecteze din nou capital.

Instituţia centrală a grupului Volksbanken, care include mai multe zeci de bănci regionale, îşi va transfera serviciile de bază către un alt grup bancar, cel mai probabil în prima jumătate a anului 2015. Restul operaţiunilor urmează să fie transferate în următorii ani către o divizie care nu va deţine o licenţă bancară, ceea ce înseamnă că nu va trebui să îndeplinească cerinţele minime de capital impuse băncilor.

Guvernul de la Viena, care deţine 43% din OVAG, a schiţat un plan împreună cu autorităţile de reglementare din Austria, prin care activele neperformante ale băncii să fie incluse într-o divizie separată, a anunţat vineri Hans Joerg Schelling.

'În testele de stres derulate de BCE par să fie probleme stresante. Ne-am luat măsuri de precauţie privind gestionarea acestor probleme. Negocierile cu BCE sunt în desfăşurare, suntem pe drumul cel bun', a explicat oficialul austriac.

Hans Joerg Schelling, care anterior a deţinut şi funcţia de preşedinte al Volksbanken, a exclus recent posibilitatea acordării OVAG a unui nou sprijin guvernamental, în cazul în care grupul bancar nu trece testele de stres. Executivul comunitar a fost de acord cu intervenţia Guvernului în sprijinul OVAG, în 2012, dar a cerut în schimb un program de restructurare care interzice noi injecţii de capital din partea statului.

Tot în conformitate cu planurile aprobate de Uniunea Europeană, până la finele lui 2015, Volksbanken trebuie să vândă şi pachetul de 51% pe care îl deţine la divizia bancară din România. În prezent, reţeaua de sucursale Volksbank din România este alcătuită din 130 de unităţi, dintre care 23 sunt în Bucureşti.

Spre deosebire de Volksbanken, băncile austriece pot face faţă testelor de stres derulate de BCE, chiar dacă au investit masiv în Rusia şi Ucraina, a afirmat vineri Schelling. Printre cei mai mari creditori din Europa emergentă se află grupurile austriece Raiffeisen Bank International AG (RBI), Bank Austria AG şi Erste Group Bank AG. Alte instituţii austriece incluse în testele de stres sunt Bawag PSK Bank AG, Raiffeisenlandesbank Niederoesterreich-Wien AG şi Raiffeisenlandesbank Oberoesterreich AG.

'În general instituţiile austriece vor trece cu bine testele de stres. Nu este un secret că există o instituţie care s-ar putea confrunta cu un deficit de capital dar sunt luate măsuri de precauţie', a estimat vineri Ewald Nowotny, guvernatorul Băncii Centrale a Austriei (OeNB).

În raportul de stabilitate financiară publicat recent de Banca Centrală a Austriei se arată că indicele de adecvare a capitalului la principalii trei creditori austrieci se ridică la 11,4%, în timp ce la rivalele europene rata este de 13,6% iar la cele active în Europa Centrală şi de Est este de 12,7%.

Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României, la finele anului trecut băncile austriece controlau 37,1% din totalul activelor din sistemul bancar românesc.

AGERPRES