Surse de la Sberbank şi apropiate de conducerea băncii au declarat pentru ‘Vedomosti’ că tranzacţia ar putea fi încheiată în viitorul foarte apropiat, însă nu vizează și subsidiara din România.

Şeful departamentului de strategii al Sberbank, Denis Bugrov, a declarat recent pentru Reuters că principalele obiective ale băncii în privinţa achiziţiilor externe se află în Europa Centrală şi de Est şi în Turcia.

Bugrov a refuzat să comenteze asupra potenţialelor ţinte de achiziţii dar a subliniat că Sberbank este interesată să achiziţioneze o bancă cu o reţea extinsă de sucursale în regiune.

Grupul bancar austriac Österreichischen Volksbanken-AG (ÖVAG) a anunţat, în decembrie, că a decis să se concentreze pe activităţile sale de bază, finanţări pentru companii şi sectorul imobiliar, urmând să fie demarat procesul de vânzare a diviziilor Volksbank International AG şi VB-Leasing International Holding GmbH.

ÖVAG controlează 51% din Volksbank International AG, acţionarul majoritar al Volksbank România, iar un pachet de 25,4% aparţine băncii germane DZ Bank şi băncii franceze Banques Populaires. Volkbank Leasing, la care ÖVAG controlează un pachet de 50% din acţiuni, este şi ea prezentă pe piaţa din România.

Directorul general de la ÖVAG, Gerald Wenzel, a declarat că o opţiune pentru Volksbank International AG ar fi diminuarea participaţiei de la 51 până la 25% plus o acţiune.

Grupul ÖVAG are 7.651 de angajaţi şi active în valoare de aproximativ 50 miliarde de euro. Prin vânzarea Volksbank International AG, ÖVAG ar cădea de pe locul patru pe locul nouă în topul băncilor austriece. Potrivit unor informaţii care au apărut în presă, Volksbank International ar avea o valoare de aproximativ 600 milioane de euro.

Conform noii strategii 2015, ÖVAG ar urma să se concentreze pe activităţile sale de bază, finanţări pentru companii şi sectorul imobiliar. În acest sens, până în 2015 ÖVAG ar urma să aibă o rentabilitate a fondurilor proprii de cel puţin 10% şi un profit înainte de taxe de cel puţin 125 milioane de euro.

Volksbank România este cea mai mare subsidiară a Volksbank International, cu active de peste 5,2 miliarde de euro.
SURSA: Agerpres