Scăderea accelerată a cursurilor de tranzacţionare a continuat şi în săptămâna recent încheiată, evoluţie determinată, cel mai probabil, de ordinele nerezidenţilor îngrijoraţi de perspectivele la nivel macroeconomic.

Aceste temeri au determinat şi o depreciere dură a monedei naţionale, care a pierdut de la începutul lunii curente peste 10% în raport cu moneda unică europeană. Investitorii nerezidenţi care au plasamente la bursă au fost mult mai afectaţi în ultimele săptămâni din cauza fluctuaţiilor de curs. Spre exemplu, dacă indicele principal al bursei a scăzut de la sfârsitul lunii trecute cu 12%, acelaşi indice, dar calculat în euro, a înregistrat o scădere de 19%; similar, indicele societăţilor de investiţii financiare a pierdut în aceeaşi perioadă 16,6%, iar în euro, 23,2%.

La fel ca în cazul perioadelor de creştere, şi de această dată, scăderile au cuprins aproape în totalitate emitenţii listaţi, fără a se mai ţine cont de date fundamentale sau de estimările pentru indicatorii economici. Din piaţă lipsesc investitorii de portofoliu, care dau un anumit grad de stabilitate, şi din această cauză am asistat la scăderi nejustificate ca amploare pentru o parte dintre emitenţi. Caracterul puternic speculativ al pieţei aduce şi volatilitate ridicată pentru cursurile acţiunilor şi, implicit, riscuri ridicate mai ales în cazul plasamentelor pe termen scurt.

Deoarece o parte dintre indicatorii tehnici arată o perioadă de supravânzare pentru acţiunile listate, este de aşteptat ca, în scurt timp, să asistăm la o stabilizare şi revenire pe creştere. Rămâne de văzut dacă această revenire va fi doar temporară sau minimele înregistrate în aceste zile vor deveni noile repere-suport pentru o perioadă mai lungă de timp. Primele semne de stabilizare s-au văzut şi în sedinţa de vineri, când indicii au reuşit să închidă sedinţa în creştere, după o serie mai lungă de scăderi consecutive.79-8767-46bursa48.jpg

Dintre acţiunile cuprinse în coşul indicelui BET, doar titlurile Petrom au reuşit să închidă săptămâna în creştere, modestă însă, de 1%. Remarcăm cu scăderi importante acţiunile SSIF Broker (-9,6%), Transelectrica Bucureşti (-9,5%) şi Turbomecanica (-8,3%). Indicele BET FI a pierdut în săptămâna recent încheiată 6,5%, influenţat cel mai mult de acţiunile SIF Moldova, care au scăzut cu peste 10%. La polul opus avem acţiunile SIF Transilvania care au pierdut doar 2,8%.

În sectorul bancar, cele mai afectate acţiuni au fost titlurile emise de Banca Carpatica, cu o scădere de 8%. Banca Transilvania a pierdut 4%, iar BRD Groupe Société Générale, puţin peste 2%.

În perioada 26 noiembrie – 7 decembrie se va desfăsura oferta publică de vânzare a acţiunilor Transgaz, în valoarea de aproximativ 64 milioane euro. Investitorii au de optat, în această perioadă, între subscrierea în cadrul acestei oferte şi achiziţia unor acţiuni emise de societăţi care au anunţat rezultate financiare trimestriale bune şi au fost afectate de corecţie.