Georghi Zakamenih, directorul Institutului central de cercetări Burevestnik, a anunțat că armata rusă și-a completat arsenalul cu un nou obuzier, 2S35 Koaliția-SV. Acesta are capacitatea de a trage 16 proiectile pe minut, de calibrul 152 mm. În plus, va intra în funcțiune în anul 2022.

De asemenea, directorul a fost cel care s-a ocupat cu dezvoltarea acestui sistem de armament, în timpul salonului de armament DefExpo care s-a ținut, săptămâna trecută, în India.

Obuzier a fost făcut public în 2015, cu ocazia defilării prilejuită de Ziua Victoriei. Noul tanc T-14 Armata și obuzierul 2S35 Koaliția-SV (tun autopropulsat) ar putea intra curând în producție „limitată” , în perspectiva unei intrări în serviciul armatei în 2022.

„Un lot de zece bucăți a fost fabricat. Odată terminate testele, producția de masă va începe”, a declarat Zakamenih.

În ceea ce privește componența obuzierului, acesta trebuia să folosească șasiul conceput pentru tancul T-14 Armata, însă s-a ales șasiul altui tanc, T-90.

Rusia s-a dotat cu armament superior

Noul obuzier reprezintă o cadență „net superioară” celei a sistemelor de artilerie din aceeași categorie, scrie Zone Militaire, citând exemplul omologului american M109A7 Paladin, care poate trage doar 4 piese pe minut. Un alt aspect important este că Koaliția-SV poate îmbarca 60-70 de obuze., însă are nevoie de un sistem care poate reface stocurile de muniție în 15 minute.

De asemenea, obuzierul de aproape 52 de tone „dispune de un mod de tir inovant care permite tragerea mai multor piese din diferite unghiuri ce pot atinge simultan o țintă”, a lăudat generalul Oleg Saliukov, comandantul forțelor terestre rusești. Mai mult, pentru funcționare, obuzierul nu are nevoie de echipaj în turelă.

Noua armă poate atinge până la 80 km distanța de lovire.