Vladimir Putin ia poziţie în urma situaţiei din Afganistan, lansând o serie de critici la adresa Occidentului, dar atrăgând şi atenţia că teroriştii ar putea fugi acum în alte ţări, pretinzând că sunt refugiaţi.

Putin: Cred că aceasta este lecţia Afganistanului

“Trebuie să înceteze (…) această voinţă de a construi în alte ţări democraţia după modele străine, fără a ţine cont de particularităţile istorice, naţionale sau religioase, ignorând complet tradiţiile conform cărora trăiesc alte popoare”, a declarat, vineri, preşedintele Federaţiei Ruse, cu ocazia întâlnirii de la Moscova cu cancelarul Angela Markel, transmit agenţiile AFP şi Reuters.

“Cred că aceasta este lecţia Afganistanului”, a mai indicat Putin, care a catalogat drept “iresponsabilă” politica occidentală prin care s-a încercat “impunerea unor valori străine” afganilor.

“Talibanii deţin acum controlul aproape asupra întregului teritoriu afgan. Este o realitate de care trebuie să ţinem cont, pentru a nu permite prăbuşirea statului afgan”, a adăugat acesta.

Teroriştii din Afganistan nu trebuie lăsaţi să fugă acum în alte ţări

Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că talibanii îşi vor respecta promisiunea de a restabili ordinea în Afganistan. În plus, este foarte important să nu li se permită teroriştilor să pătrundă în ţările vecine, inclusiv celor care pretind că sunt refugiaţi, a mai spus liderul de la Kremlin.

“Trebuie să facem totul să ne unim eforturile pentru a susţine poporul afgan, pentru a normaliza situaţia în această ţară şi a stabili relaţii de bună vecinătate”, a mai precizat Putin.

Poziţia ambasadorului rus în Afganistan

În altă ordine de idei, ambasadorul Rusiei în Afganistan, Dmitri Jirnov, spune că situaţia de securitate din capitala afgană este acum mult mai bună faţă de cum era înainte ca talibanii să preia controlului asupra Kabulului, el exprimându-se în termeni optimişti cu privire la evoluţiile viitoare.

“Atmosfera în Kabul poate fi descrisă drept una de speranţă precaută. A fost un regim rău care a dispărut şi oamenii sunt încrezători. Dar mai este un test pe care talibanii trebuie să-l treacă. După ce restabilesc ordinea, ei trebuie să înceapă să îmbunătăţească situaţia socio-economică”, a declarat diplomatul pentru Reuters.

El a lăudat modul în care s-au comportat talibanii în cele câteva zile scurse de când au preluat controlul asupra Afganistanului

Declaraţiile ambasadorului ilustrează eforturile Moscovei de a aprofunda legăturile deja stabilite cu talibanii.

Sursa foto: Dreamstime