Brutalitate cu sânge în Afganistan. Mai mulți oameni au fost supuși unor torturi oribile

În urma celor întâmplate, martorii au vorbit despre momentele îngrijorătoare și crimele care au avut loc la începutul lunii iulie în provincia Ghazni, conform informațiilor transmise de bbc.com

Totuși, talibanii au încercat să descrie o imagine mai moderată de când au preluat duminica capitala afgană Kabul. În schimb, Amnesty International consideră că incidentul este un „indicator oribil” al guvernării talibanilor.

Comunitatea Hazara s-a confruntat cu discriminare și persecuție pe termen lung

Comunitatea Hazara este al treilea grup etnic ca mărime din Afganistan și practică  în principal Islamul Shia și s-au confruntat cu discriminare și persecuție pe termen lung în Afganistan și Pakistanul sunnit.

În acest context, Amnesty a declarat, într-un raport publicat joi, că cei nouă bărbați Hazara au fost uciși între 4 și 6 iulie în districtul Malistan din estul provinciei Ghazni. Grupul pentru drepturile omului a intervievat martori oculari și a examinat dovezile fotografice după asasinate, potrivit sursei menționate.

Sătenii au spus că au fugit în munți în momentul în care s-au intensificat luptele între forțele guvernamentale și luptătorii talibani. Când unii dintre ei s-au întors în satul Mundarakht după alimente, casele lor erau deja jefuite iar talibanii îi așteptau.

Brutalitate cu sânge rece

În total, șase bărbați ar fi fost împușcați iar alți trei au fost torturați până la moarte. Conform relațiilor martorilor, un bărbat a fost sugrumat cu propria lui eșarfă și mușchii brațului tăiați. Mai mult, corpul unui alt bărbat a fost împușcat în bucăți. Astfel, un martor ocular spune că i-a întrebat pe luptători de ce sunt atât de brutali.

„Când este timpul războiului, toată lumea moare, nu contează dacă aveți sau nu arme. Este timpul războiului”, ar fi spus un luptător.

„Brutalitatea cu sânge rece a acestor crime este un memento al istoriei trecute a talibanilor și un indicator oribil de ceea ce poate aduce legea talibanilor. Aceste crime vizate sunt dovada faptului că minoritățile etnice și religioase rămân supuse risc deosebit sub conducerea talibanilor în Afganistan”, a reacționat secretarul general al Anmesty International, Agnès Callamard.

Acesta a adăugat că serviciile de telefonie mobilă au fost tăiate în multe dintre zonele care au fost capturate de talibani, astfel încât informațiile despre crimă nu s-au scurs până acum. De asemenea, Amnesty a cerut ONU să investigheze și să-i protejeze pe cei aflați în pericol.

Sursă foto: Reuters