Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate al Uniunii Europene afirmă că trebuie să „împingem agresorul la granițele sale”, scrie El Periodico. 

Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, asigură că președintele rus, Vladimir Putin, nu dorește un armistițiu în Ucraina și că obiectivul european este acela „de a împiedica Moscova să preia controlul asupra ţării şi „a împinge agresorul la graniţele sale”.

„Toate războaiele s-au încheiat cu o negociere sau o capitulare. Dar chiar și capitularea trebuie să fie negociată. Scopul nostru este să împiedicăm Moscova să preia controlul asupra țării, să ocupe capitala, să schimbe guvernul, să-şi impună dominaţia”, asigură Borrell într-un interviu publicat vineri de ziarul italian „La Reppublica”.

Noul scop al UE

„Scopul nostru este să-l împingem pe agresor la granițe. Vrem doar ca ucrainenii să se poată apăra. Și ne-am dori să mergem la masa negocierilor. Dar ceea ce i-a spus Putin cancelarului austriac este foarte clar: nu vrea să oprească războiul. Deci să ajutăm Ucraina. Ce altceva putem face?”

Șeful diplomației europene asigură că efortul militar al UE „va continua și va crește. Fluxul de arme continuă și va continua. Președintele Charles Michel vorbește în numele Uniunii, cuvintele sale angajează UE”, spune el referitor la declarațiile făcute de președintele Consiliului European în care acesta a asigurat: „Vrem ca Ucraina să câștige”.

„Nu știu care este scopul lui Putin. Dar când niște oameni buni cu inimă mare îmi spun că nu ar trebui să dăm arme Ucrainei pentru că se va prelungi războiul, eu spun: ‘bine, deci ce? îți pasă cum să oprești războiul? Fie răspunzi la această întrebare, fie este doar retorică pură”, spune el.

Putin nu mai vrea negocieri

Putin „nu vrea negocieri”, spune Borrell, care, pe 17 aprilie, a convocat o întâlnire a conducerii militare. „Dar dacă îmi spun că se va deschide masa de negocieri, sunt pregătit și mâine. Totuși, pentru a face pace, trebuie să fim doi. Cum este tangoul”.

Cu privire la dependența energetică a Europei, Înaltul Reprezentant al UE recunoaște că atunci „când Crimeea a fost luată de Putin, ar fi trebuit să reacționăm”, iar în ceea ce privește aprobarea unor noi sancțiuni la petrol și gaze „nu se poate da o dată precisă. Decizia le aparţine guvernelor. Comisia nu are capacitatea de a face propuneri. Momentan nu există un acord”.

„În următoarele zile, sancțiunile vor fi din nou pe masă, dar unele state au spus că vor refuza orice fel de decizie colectivă. Există o lipsă de unanimitate. Chiar și pentru a pune un plafon de preț sau o taxă”.

Și Borrell adaugă că, deși „nu este un lucru obișnuit”, „unele state au spus clar că nu vor susține niciodată o interdicție sau o taxă. Vă place sau nu, aceasta este situația. Alte țări, precum Germania și Italia , înlocuiesc voluntar gazul rusesc. Ar fi mai bine un embargo sau o taxă? Da, dar nu există unanimitate”.