Vladimir Putin a numit noul ambasador al Rusiei la București

Vladimir Putin l-a numit pe noul ambasador al Rusiei în România, la o săptămână după decesul soției lui Valeri Kuzmin. Este vorba despre Vladimir Gheorghievici Lipaev.

Un decret oficial ce confirmă numirea lui Lipaev în postul de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România a fost emis de președintele de la Kremlin și publicat pe portalul oficial rus de informații juridice, informează agenția de presă TASS.

În cadrul aceluiași context, printr-un alt decret prezidențial, Valeri Kuzmin a fost eliberat din funcția de ambasador al Federației Ruse în România.

Vladimir Lipaev, născut în 1959, este un diplomat cu o vastă experiență în domeniu. Acesta a îndeplinit diverse funcții în cadrul aparatului central al Ministerului rus de Externe, precum și în misiuni diplomatice din străinătate.

În perioada 2021-2023, a avut responsabilitatea de a conduce misiunea diplomatică rusă din Estonia, însă a fost ulterior expulzat din țară în urma deciziei Estoniei de a expulza ambasadorul estonian de la Moscova. Lipaev vorbește curent limbile germană, engleză și franceză.

Valery Kuzmin
SURSA FOTO: Inquam Photos/ Adel Al-Haddad

Fostul ambasador Kuzmin a plecat din România după decesul soției sale

Valeri Kuzmin, fostul ambasador al Federației Ruse la București, și-a încheiat mandatul în România cu două săptămâni mai devreme din cauza decesului soției sale și a revenit la Moscova. Anunțul a fost făcut de către ambasada rusă, săptămâna trecută.

Kuzmin a ocupat funcția de ambasador în România din anul 2016, iar mandatul său urma să se încheie oficial pe data de 23 aprilie, însă circumstanțele tragice au determinat o încheiere anticipată a acestuia.

Soția lui Kuzmin a trecut în neființă pe 9 aprilie din acest an, în reședința pe care familia o deținea în centrul Capitalei. Alarma a fost dată în jurul orei 4 dimineața, când au fost efectuate două apeluri către numărul de urgență 112.

Unul dintre aceste apeluri a fost preluat de un echipaj de paramedici de la SMURD. Atunci când echipajul medical a ajuns la reședința din centrul Capitalei, soția ambasadorului se afla deja într-o stare de șoc cardio-respirator.

S-a efectuat o încercare de resuscitare, dar, din păcate, o oră mai târziu, a fost confirmată trecerea ei în neființă. Conform informațiilor furnizate de Antena 3 CNN, femeia ar fi avut probleme de sănătate în ultimele luni.

Valeri Kuzmin a fost numit ambasador în România în anul 2016. Înainte de aceasta, el a condus misiunile diplomatice ruse în Republica Moldova și Sudan.