Rusia este pregătită să renunțe la sistemul european de învățământ universitar 

Așadar, ministrul rus al Științelor și Învățământului Superior a anunțat marți, 25 mai, că statul va înlocui cadrul internațional recunoscut ca fiind Procesul Bologna cu un nou sistem al cărui scop este să îndeplinească „interesele naționale”.

Astfel, studenții ruși riscă să nu mai poată lucra în Europa, potrivit informațiilor transmise de themoscowtimes.com

„Sistemul Bologna ar trebui tratat ca o stare apusă. Viitorul aparține propriului nostru sistem de educație unic, care ar trebuie bazat pe interesele economiei naționale și pe oportunitățile maxime pentru fiecare student”, a declarat Falkov, conform sursei menționate.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a cerut ca statul să se reîntoarcă la fostul sistem sovietic

Trebuie menționat că anunțul lui Falkov a marcat o schimbare de ton față de acum doar două luni, când Ministerul Științelor și Învățământului Superior a mustrat câțiva oficiali ruși de rang înalt care au cerut înlocuirea Bologna în mijlocul rupturii cu Occidentul privind invazia din Ucraina. Totuși, criticii sistemului au devenit mai vocali în ultimele săptămâni, autoritatea de supraveghere a educației din Rusia, Rosobrnadzor, cerând miercuri o eliminare graduală a cadrului european.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nicolai Patrușev, a cerut ca statul să se reîntoarcă la fostul sistem sovietic, pe care l-a numit „cel mai bun model de educație intern din lume”.

„Doar atunci vom reuși să înfruntăm cu succes amenințările și provocările făcute de Occidentul colectiv pentru a influența conștiința individuală, de grup și publică (a rușilor)”, a spus Patrușev într-un interviu marți pentru publicația rusească Argumenti i Fakti.

Totuși, intelectualii și analiștii politici ruși au avertizat anterior privind consecințele pentru studenții ruși dacă Rusia iese din Bologna.

„Diplomații ruși nu vor mai fi recunoscuți dincolo de Rusia. Studenții ruși nu vor putea intra la o universitate europeană pentru o diplomă de licență sau specialitate, să intre la un program doctoral sau să găsească un loc de muncă la fel de ușor ca înainte”, a avertizat analistul Ivan Preobrajenski într-un interviu pentru publicația online independentă The Insider.

Amintim că Procesul Bologna, recunoscut în momentul de față în 49 de țări, a fost lansat în 1999 pentru a creea un standard universal de învățământ superior în Europa. Rusia a fost de acord cu procesul voluntar în 2003, înlocuind diplomele „de specialitate” din era sovietică cu un sistem de două niveluri de diplome de licență de patru ani și calificări opționale post-universitare de doi ani în 2009.