În timp ce Ucraina se luptă să supraviețuiască după mai bine de două luni de război, Vladimir Putin se pregătește să conducă festivitățile de aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, care au loc în cursul zilei de luni, 9 mai.

Potrivit publicației Reuters, din 1999 și până în prezent, Putin a avut aceleași obiceiuri de 9 mai. Acesta agăța steagul Occidentul de la o tribună din Piața Roșie și organiza și o paradă aparte.

Aceeași sursă precizează că lucrurile nu se vor schimba mult nici în acest an. Astfel, în cursul zilei de luni va avea loc o defilare deasupra celor nouă cupole ale Catedralei Sfântul Vasile.

Eveniment deosebit la Moscova

Evenimentul va include chiar și avioane de vânătoare supersonice, bombardiere strategice și, pentru prima dată din 2010, avionul de comandă Il-80 „apocaliptic”. Acesta este aparatul de zbor care ar putea transporta conducerea Rusiei în cazul unui război nuclear, arată sursa citată.

Situația devine cu atât mai îngrijorătoare în condițiile în care în ultimele două luni, liderul de la Moscova a comparat constant războiul din Ucraina ca o luptă împotriva naționaliștilor periculoși de inspirație „nazistă” din Ucraina, cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică în 1941, atunci când a fost invadată de către Adolf Hitler.

„Datoria noastră comună este de a preveni renașterea nazismului care a adus atâta suferință oamenilor din diferite țări”, a declarat Putin într-un mesaj adresat popoarelor din 12 foste republici sovietice, inclusiv Ucraina și Georgia.

Putin și Uniunea Sovietică

De cealaltă parte, atât Ucraina cât și Occidentul respingă acuzația de nazism adusă de Putin și consideră că liderul de la Moscova ar fi început un război neprovocat în încercarea de a reconstrui Uniunea Sovietică.

Acest lucru pare a fi confirmat și de faptul că Vladimir Putin și-a exprimat în repetate rânduri resentimentele față de modul în care Occidentul a tratat Rusia după căderea Uniunii Sovietice în 1991. Totodată, nu de puține ori, președintele rus declara că Ucraina a fost folosită de Statele Unite pentru a amenința Rusia.

În acest sens, Rusia a negat constant toate acuzațiile ucrainene și occidentale potrivit cărora forțele sale au comis crime de război de la invazia din 24 februarie.

Menționăm faptul că ziua de 9 mai are o importanță istorică pentru Rusia în condițiile în care, în cel de-al Doilea Război Mondial Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni, inclusiv multe milioane în Ucraina.

Ce s-a schimbat în ultimii ani?

Pe de altă parte, în final, succesul a fost de partea ei. Forțele naziste s-au întors înapoi la Berlin, unde Hitler s-a sinucis, iar steagul roșu al victoriei sovietice a fost ridicat deasupra Reichstagului în 1945.

Având în vedere cele întâmplate cu mai bine de cinci decenii în urmă, Ziua Victoriei, sărbătorită anual la data de 9 mai este o sărbătoare sacră pentru ruși. În această zi, marea majoritate a familiilor sovietice deplâng pierderile.

Odată cu invazia Ucrainei însă, armata rusă, cunoscută ca fiind una dintre cele mai puternice și-a scos la iveală slăbiciunile. Deși până acum Rusia refuză să publice un bilanț referitor la pierderile înregistrate, Ucraina spune că pierderile rusești sunt mai grave decât cele 15.000 de sovietici uciși în războiul sovieto-afgan din 1979-1989.